„Dva radnika unutrašnje kontrole GSP slikaju sve nas na protestu“: Završena blokada žute trake na Brankovom mostu 1Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Grupa od oko 30 ljudi skupila se danas oko 17 časova na protestu sindikata i zaposlenih Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), kako bi blokirali žutu traku na Brankovom mostu.

Nakon kraće blokade, grupa je krenula u šetnju žutom trakom preko mosta u pravcu ka Novom Beogradu, jer su želeli da pokažu građanima u kakvom je stanju GSP, ali i da ukažu da je to problem svih Beograđana koji koriste javni prevoz.

Na kraju mosta, oni su se nakon kraćeg zadržavanja razišli.

Predsednik sindikata Centar GSP Beograd Ivan Banković za Danas je rekao da im se još uvek niko od zvaničnika nije obratio.

„Još uvek se prepucavamo i polemišemo sa Aleksandrom Šapićem koji se obraća nama, ali preko medija. On nama šalje poruke i odgovara, ali do sada nismo dobili poziv ni od njega ni od gosposina Kremića“, naveo je znaš sagovornik.

On je naglasio da je ideja okupljanja da se građanima Beograda prikaže malo šira slika.

„Mi se ovde ne bavimo platama, ni uslovima rada zaposlenih, već time da li će javni prevoz u Beogradu biti u rukama grada i GSP-a ili ćemo da nameštamo poslove privatnim firmama“, ukazao je Banković.

Komentarišući najavu da će grad Beograd ustupiti 30 linija privatnim prevoznicima, Banković je rekao da je to loš potez.

„Vrednost tog projekta je 560 miliona evra za 10 godina, za javno – prviatno partnerstvo ili 56 miliona svake godine bi grad to plaćao. Mi smo izračunali da bi se naši građani vozili potpuno obnovljenim voznim parkom trebalo bi nam oko 55 miliona evra. Šta je onda isplativije, da grad uloži u GSP ili da se godišnje daje milion evra više da bi nas privatni prevoznici prevozili“, rekao je Banković.

On je poručio da nema više radnika na protestu, jer se vrši veliki pritisak na njih.

„Na početku današnjeg okupljanja su preko puta nas bila dva radnika unutrašnje kontrole GSP-a koji su mobilnim telefonima snimali i fotografisali radnike“, ukazao je Banković.

On je naveo i da visoki funkcioneri GSP-a zovu ponaosob svakog radnika koji se na bilo koji način oglasi na ovu temu.

„Slede veliki pritisci, da radnici mogu da dobiju suspenziju pa čak i otkaz. I zbog toga je strah jako veliki“, naglasio je Banković.

Što se tiče daljih koraka, on je kazao da će to biti dogovoreno sa radnicima.

Podsećamo, više desetina pripadnika sindikata “Centar”, “Sloga” i “Pravda” Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd” protestovalo je već 21. maja ispred zgrade Gradske uprave u Beogradu i na kratko zaustavilo saobraćaj u ulici Kraljice Marije zbog odluke nadležnih da se pokrene projekat javno-privatnog partnerstva, kojim bi se sve linije poteza “100” I 700” ustupile privatnom prevozniku.

Danas su zaposleni u GSP-u blokadom Brankovog mosta nastavili svoj protest, a pored zahteva da se ukine odluka o javno-privatnom partnerstvu oni traže i da nijedan pogon u preduzeću ne bude ukinut, da Saobraćajni fakultet u Beogradu izradi studiju o opravdanosti dodele prigradskih linija privatnim prevoznicima kao i održiv plan nabavke vozila za potrebe preduzeća.

Prethodno, ovi sindikati su vršiocu dužnosti sekretara za javni prevoz Radovanu Kremiću i predsedniku Privremenog organa grada Beograda Aleksandru Šapiću, uputili ove zvanične zahteve, ali na to nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari