Oko 120 radnika Rudnika i topionice „Zajača“ kod Loznice protestovalo je juče ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu zahtevajući isplatu sedam zaostalih zarada, povezivanje staža i overu zdravstvenih knjižica. Njih je primio Dragan Đoković, savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, koji je telefonom razgovarao sa Miroslavom Bogićevićem, vlasnikom Farmakoma MB. Prema rečima radnika iz delegacije, Bogićević mu je obećao da će razgovarati sa radnicima o aktuelnoj situaciji.


– Mi očekujemo podršku Vlade u rešavanju problema sa kojima se suočilo naše preduzeće. Nisu tačne tvrdnje da radnici topionice nisu u štrajku. Oni su zajedno sa nama ovde na protestu ispred Vlade, a u topionicu su, od strane poslovodstva na čelu sa vlasnikom Miroslavom Bogićevićem, umesto njih pozvani da rade zaposleni u fabrici automobila iz Sombora. Mi nećemo odustati od protesta sve dok nam se ne isplate tri minimalne zarade, uplate doprinosi i overe zdravstvene knjižice. U slučaju da do toga ne dođe, razmotrićemo na koji način ćemo nastaviti štrajk, odnosno da li ćemo opet dolaziti u Beograd ispred zgrade Vlade, kako bismo tu protestovali – izjavio je Dragan Pantić, predsednik Štrajkačkog odbora.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici odvijao se bez zastoja, a skup su obezbeđivali pripadnici policije. Radnici u Rudnicima i topionici „Zajača“, koji posluju u okviru koncerna Farmakom MB, štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada počeli su 28. januara, najpre u krugu fabrike, a od 6. februara protestovali su ispred upravne zgrade firme u Loznici.

Prethodno su 27. januara razgovarali s vlasnikom Miroslavom Bogićevićem, koji im je obećao isplatu jedne plate, ali do toga nije došlo, pa su stupili u štrajk. Vlasnik koncerna Farmakom Miroslav Bogićević kupio je 28. februara 2006. godine preduzeće Rudnici i topionica „Zajača“, koje trenutno zapošljava oko 330 radnika.

Nedavno je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila da je postignut dogovor da se radnicima preduzeća Rudnici i topionice „Zajača“ obezbede zdravstvene knjižice i isplati jedna plata.

– Mi ne možemo tu mnogo da se mešamo, jer je to privatna firma, ali ljudi će imati zdravstvene knjižice i dobiće jednu platu – izjavila je tom prilikom ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Nećemo Tuzlu

Radnici „Zajače“ koji su juče protestovali ispred Vlade u Nemanjinoj ulici nosili su rudarske i zastave Srbije. Na transparentima je pisalo „Dosta je rada bez plata“, „Bogićević + zakon Srbije = gladni radnici““ i „Srbijo, pamet u glavu – nećemo Tuzlu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari