Bojana Novaković: Nećemo rudnik litijuma kod Loznice, ni ako kompanija Rio Tinto ispuni ekološke standarde EU 1Photo: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Aktiviskinja Ekološke mreže Marš sa Drine Bojana Novaković rekla je danas da je stav tok pokreta da ne želi rudnik litijuma kod Loznice, ni ako bi kompanija Rio Tinto ispunila ekološke standarde EU.

Ona je na konferenciji za medije odbacila, kako je rekla, „pokušaj“ kompanije Rio Tinto da demantuje njene izjave o finansijskim podacima iz izveštaja te firme o poslovanju na realizaciji projekta „Jadar“.

„Marš sa Drine objavljuje podatke iz dostupnih dokumenata i finansijskog izveštaja Rio Tinta. Ako ta kompanija hoće da demantuje naše podatke neka ponudi činjenice i dokumenta, gde to nismo u pravu“, rekla je Novaković.

Kompanija Rio Tinto je juče „oštro odbacila sve tendenciozne navode i optužbe da podaci iz njihovih izveštaja predstavljaju bilo šta, osim redovni finansijski izveštaj“.

Novaković je rekla da problem eksploatacije litijuma nije samo problem Srbije i da takvi projekti postoje i van Srbije, a da ih finansira Evropska komisija (EK) u partnerstvu sa Rio Tintom.

U Srbiji, kako je navela, EK finansira Rio Tinto preko projekta „Vektor“ koji angažije naučnike da analiziraju stavove opozicije i lokalnog stanovništva kako bi ih ubedili da prihvate rudarenje i u to je uložila šest miliona evra.

„To što se histeriše po televiziji da Marš sa Drine i meštani Jadra ne pričaju istinu, bez da se ponude činjenice i dokumenta je amaterski marketing“, rekla je Novaković.

Istakla je da joj „ništa ne dokazuje da Rio Tinto ima interes da reši problem klimatskih kriza, ali tako se reklamira, kao spasitelj sveta“. U Evropi, kako je rekla postoji Zakon o kritičnim sirovinama gde spada i litijum i direktno je povezan sa projektom „Jadar“, pošto Evropa hoće litijum iz Srbije, a projekat „Jadar“ je povezan sa sporazumom koji Srbja ima sa Evropom.

„Svaka članica EU ima pravo da stavi ‘veto’ na projekat koji može da se desi na njenoj teritoriji, mi smo u Srbiji stavili ‘veto’ na ovaj projekat. Mene ne zanimaju evropske regulative o standardima, nisam za okupaciju ove zemlje, neću pauka u svojoj kući, nema veze da li je najčistiji na svetu, nećemo rudnik u dolini Jadra. Tačka“, rekla je Novaković.

Dodala je da Rio Tinto može da ispuni sve regulative, ali da je i dalje rudnik i da će zagađivati mesto koje ima čistu zemlju, vodu i vazduh, pa je stav Marša sa Drine da Rio Tinto „ne može da se okupira zemlju i tačka“.

Advokat Sreten Đorđević je naveo da u godišnjem izveštaju za 2023. godinu koji je Rio Sava, kćerka firma Rio Tinta, osnovana radi eksploatacije litijuma, ; dostavila Poreskoj upravi Srbije uočljiv trend povećanog trošenja novca na projekt „Jadar“, iako ga je u januaru 2022. godine Vlada Srbije ukinula.

„U poslednje tri godine taj projekat se razvija neuporedivo brže nego za 17 godina koliko postoji kompanija“, rekao je Đorđević.

Dodao je da u izveštaju koji je Rio Sava dostavila Agenciji za privredne registre (APR) nema nikakvih naznaka da se projekt ‘Jadar’ zaustvlja, već se razvija „nesmanjenom žestinom“.

„Rio Tinto je preko svojih preduzeća, od osnivanja Rio Save, uložio 511,2 miliona evra u projekt ‘Jadar’, a najveći deo je iskorišćen za pokriće gubitaka iz prethodnih godina koji su na kraju 2023. godine iznosili 487,8 miliona evra. Od 2019. do 2023. preduzeće je imalo neto gubitak od samo 44,5 miljardi dinara što je znatno više nego u periodu od osnivanja do 2018 godine, kada su gubici bili 12,6 milijardi dinara“, rekao je Đorđević.

Naveo je da je „reč je ogromnom investiranju od 2019. do 2023. koje se generiše kao gubitak jer nema proizvodnje“.

Dve su, kako je rekao, ključne stavke u okviru troškova kompanije Rio Sava, a to su „ostale usluge analiza i istraživanja“ na šta je potrošeno 173 miliona evra, a odnose se na troškove bušotina i eksploatacionih bunara i troškove na izradi studije izvodljivosti, a druga stavka obuhvata neproizvodne usluge na šta je potrošeno 143 miliona evra.

Neproizvodne usluge su, prema njegovim rečima, troškovi konsultanstkih usluga u zemlji i povezanih lica u inostranstvu u cilju istraživanja za projekat „Jadar“.

„Studija izvodljivosti je dostavljena u finalnom obliku nadležnim organima još 2021. godine, pa nije jasno da li je bila falš, pa se radi nova ili se pod ovom stavkom vode troškovi za nešto drugo“, rekao je Đorđeić.

Naveo je da je Rio Tinton od 2019. do 2023. godine za realizaciju projekta „Jadar“ potrošio ukupno 332 miliona evra preko povezanih lica u zemlji i inostranstvu, a da se ne navode imena povezanih lica na koja je novac potrošen u zemlji, osim firme „Dunav eksplorejšn“.

Đorđević je istakao da opravdano sumnja da su na izradi studije izvodljivosti angažovani fakulteti u Beogradu, među njima Poljoprivredni fakultet, a da se navode imena pojedinih referentnih stručnjaka koji nisu učestvovali u njenoj izradi, kao i da u poslovnoj dokumentaciji Rio Tinta piše da su imena poslovna tajna, a fakulteti odbijaju da ih saopšte.

Povernik za informaije od javnog značaja je, prema rečima Đorđevića, ocenio da imena profesora koji su radili na izradi studije ne mogu biti tajna jer se fakulteti finansiraju iz budžeta, novcem svih građana.

Đorđević je pozvao APR da objavi sve podatke o transfernim cenama iz ugovora jer „jedino tako bi se moglo utvrditi šta stoji iza troškova“.

On je rekao i da je od Ministartsva rudarstva i energetike Srbije zatraženo da dostavi podatke o prihodima koje bi imala Srbija od eksploatacije litijuma po osnovu poreza, doprinosa i taksi i da su dobili „ništa“ jer su podaci zatamnjeni, pa postoji opravdana sumnja o povezanosti Rio Tinta i države.

Prema podacima koje je objavio predstavnik Rio Tinta iz analize Ergo grupe godišnji prihod Srbije od eksploatacije litijuma po osnovu poreza, doprinosa i rudne rente bio bi, kako je rekao Đorđević, 180 miliona evra. U toj analizi je, kako je rekao, navedeno da bi taj prihod Srbija dobila tek po isteku perioda subvencija, pa je pozvao državu da objavi podatke o visini i trajanju subvencija. ;

Đorđević je rekao da je Rio Tinto u registru Evrpske unije (EU) naveden kao lobistička organizacija sa napomenom „pristupa Srbije EU“, što navodi na zaključak da to ne bi moglo bez veze sa Vladom Srbije.

Istakao je da bi voleo da Rio Tinto pokrene sudski postupak protiv Marša sa Drine kada bi ta kompanija, po sudskom nalogu, morala da objavi sve podatke o poslovanju.

Finansijska poliija Poreske uprave, kako je rekao, ima pravo da prekontroliše poslovanje Rio Tinta i očekuje da reaguje kako bi se otklonile sve sumnje.

Naveo je da bez obzira što je, posle protesta građana, projekat „Jadar“ stopiran, ukidanjem Prostornog plana ;područja posebne namene ;da činjenice govore da se i dalje radi na njegovoj realizaciji jer predstvanici putarske firme Behtel ; koji su zatečeni na tom području „ne kose travu, iako je to tvrdio predstavik Rio Save“.

Đorđević je rekao da je vreme da se uključi i Tužilaštvo jer činjenice govore da je ukinuti projekt zapravo nastavljen jer se gradi infrastruktura koja bi bila u njegovoj funkciji.

„Gradi se brza saobraćajnica Lajkovac-Loznica, u planu je pruga Valjevo-Loznica, u toku je izgradnja visokonaponske mreže električne energije Valjevo-Gornje Nedeljice, a u toku je i gasifikacija od Lazarevca ka Gornjim Nedljicama iako Loznica ima gasovodnu mrežu iz dva pravca, iz Šapca i iz Bosne“, rekao je Đorđević.

Istakao je da se u dokumentima Vlade Srbije navodi da se ti projekti realizuju zbog velikih industrijskih projekata kojih na tom području nema osim ako bi se realizovao projekt „Jadar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari