Ovo je poslednji trenutak da se akciono ujedine sindikati, jer će posle biti kasno. Biće to još jedna propuštena šansa, jer se nije reagovalo 2003. godine kod usvajanja Zakona o privatizaciji ili 2005. kada je usvojen Zakon o radu. U suprotnom, dakle ako izostane zajednički nastup, neće se postići ništa.

Biće još jednom mnogo buke ni o koga čega, ovako zaključuje Dragiša Trujkić, višegodišnji lider Samostalnog sindikata u Boru, u razgovoru koji se tiče promena u pravnom regulisanju u sferi rada i angažovanja sindikata, odnosno njegove uloge kad je u pitanju usvajanje novog zakona o radu koji će, kako najavljuju nadležni, biti koncipiran tako da više neće moći da bude dominantan princip „radio, ne radio, svira ti radio“ i da će biti otpuštanja, ali i novih zapošljavanja.

– Pričaju da će novi zakon pospešiti zapošljavanje, a mi ipak mislimo da će više biti otpuštanja, nego novog zapošljavanja., smatra Trujkić, istovremeno navodeći tek deo primedbi koje sindikati imaju na predlog novog zakona.

– Granica za rad na određeno vreme pomera se sa sadašnjih godinu dana, na tri ili pet godina, da se ne plaća godišnji odmor, uvodi se rad u paru, gde dva radnika dele jedno radno mesto i radno vreme, a za duplo manju platu, izjednačavanje penzionog staža za žene i muškarce. Pa nismo mi neka od skandinavskih zemalja i nemamo takve uslove rada i života, navodi naš sagovornik .

Istina, u poređenju sa ostalim opštinama u istočnoj Srbiji, Bor prednjači po visini primanja, statistika kaže da je prosečna plata u septembru koju su primili Borani iznosila 51.024 dinara, što je za osam hiljada više od 42.866,00 dinara septembarskog republičkog proseka. I pored toga, Bor nije imun na protestna radnička okupljanja. Tako je krajem septembra, pre glavnog okupljanja u Beogradu, sindikat Nezavisnost organizovao promociju velike narodne i radničke akcije na kojoj su predočeni ciljevi protesta nazvanog „Dosta!“.

– Previše dugo smo upozoravali vlasti da ovako ne ide. U Rudarsko topioničarskom basenu Bor dobijamo redovne i korektne plate, ali u mnogim drugim firmama nije ni blizu dobrog. Šta da radimo sa šest hiljada nezaposlenih, sa nezadovoljstvom u privatnim preduzećima, gde gazde ne prezaju ni od koga, dokle da trpimo neodrživo stanje u gotovo svim sferama života. Dosta nam je svega, ističe Časlav Gavrić iz sindikata Nezavisnost Rudnika bakra Bor.

U ovom sindikatu podsećaju da su bez obzira što borski basen ide uzlaznom putanjom i predstavlja jednu od retkih kompanija koja ima stabilne i relativno dobre zarade, da su članovi sindikat Nezavisnost RTB Bor protestovali u Beogradu, kako bi uticao na loše predloge i izmene Zakona o radu koji nanosi štetu svim radnicima u Srbiji i koji će direktno pogoditi preko pet hiljada zaposlenih u RTB Bor.

– Nije ovde u pitanju samo Zakon o radu, već čitav set zakona koji se tiču zaposlenih i njihovih prava, između ostalih i donošenje Zakona o štrajku čime će nam biti ograničene aktivnosti, zaključuje za Radnik njegov kolega iz „samostalaca“ Dragiša Trujkić.

Manipulacija sa reprezentativnošću

Zanimljivi su i novi kriterijumi za reprezentativnost sindikata , gde se smanjuje potreban procenat za reprezentativnost pod parolom da se pomažu sindikati, a u stvari se na ovaj način sindikati oslabljuju, stvaraju se „kućni sindikati“ kojima je moguće manipulisati. Jedini način da se izborimo je da sindikalne centrale zajednički nastupaju u borbi povodom izmena i dopuna Zakona o radu i najavljenih izmena drugih sistemskih zakona, objašnjava za Radnik Dragiša Trujkić, ističući da su sindikati svesni da mora da se prištedi, ali ne prvo i preko leđa zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari