„Ovde u Boru izviru srpski bakar i zlato i Srbija je prepoznala stratešku važnost borske kompanije za razvoj celokupne privrede. Nakon jednovekovnog rudarenja, došao je dan da označimo početak izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline i početak nove ere razvoja Rudarsko topioničarskog basena Bor“, rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoja Spaskovskog na svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju novog metalurškog postrojenja koje će moći da preradi 400.000 tona koncentrata bakra godišnje, a Boranima doneti čist vazduh, jer će izgradnjom nove fabrike sumporne kiseline, 98,5 odsto sumpor-dioksida biti prerađivano u sumpornu kiselinu, dok je taj procenat sada 30 odsto.

Investicija čija je gradnja započela na Vidovdan, bez sumnje je jedna od najznačajnijih ne samo u RTB Bor i borskoj opštini, već i najveća investicija u rudarstvo i mnogima uliva optimizam u bolje vreme koje dolazi.

– Bor je 2010. godinu završio bez gubitaka, a očekivanja su da prošlogodišnji profit u 2011. bude dupliran. I da će u godinama koje dolaze, kada se sve stavi u pogon, a na osnovu rudnih rezervi i po ovoj ceni bakra, Bor zarađivati i čitavu milijardu dolara godišnje – kazao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, dodajući da je to novac koji će se trošiti na bolji život onih koji ovde žive i rade, za lepši grad, nova radna mesta, investiranje u nove tehnologije, novac koji će Srbija investirati u rudarstvo i za bolji život svih njenih građana.

Spremnost da država pomogne borskom basenu oličena je i investiranjem preko 30 miliona evra u novu rudarsku opremu, nedavno je potpisan ugovor za novu flotaciju u Boru, uskoro će i za flotaciju u Majdanpeku, čulo se od ministra ekonomije Nebojše Ćirića:

– Država je smogla snage da kaže da je RTB Bor strateški važan za Srbiju, da je kompanija u koju će ulagati. Kada sve investicione aktivnosti budu završene, imaćemo najmoderniji rudarsko topioničarski basen u Evropi. – kazao je Ćirić kome je pripala čast da simbolično označi početak gradnje novog postrojenja u Boru.

U okviru svečanosti, u centru Bora otkriven je spomenik industrijalcu Đorđu Vajfertu, osnivaču borskih rudnika, rad borskog akademskog vajara Save Bosiokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari