Borović: EPS naplaćuje akcize i PDV na struju i kada nema utroška električne energije 1foto Miroslav Dragojevic

„Ministarka energetike i večita potpredsednica vlade Srbije Mihailović nas plaši velikim povećanjem cene struje i zahteva žrtve svih građana Srbije kao odgovoran čin prema državi“, tvrdi Borislav Borović, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije.

Kako tvrdi Borović, ministarka izveštava da se u EPS nije ulagalo godinama, te da smo zbog toga došli u situaciju da struju uvozimo umesto da je izvozimo po astronomskim cenama.

„To sve govori ministarka energetike u dva mandata, potpredsednica vlade u više mandata i član najužeg rukovodstva SNS od osnivanja. A teške zloupotrebe u EPS traju godinama isključivo na teret i preko leđa građana. Plaćaju i ono što se nigde u svetu ne plaća. Recimo račun za električnu energiju za kuću na selu u vreme kada u noj niko nije boravio iznosi 869,6 dinara“, naveo je Borović putem saopštenja.

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije dodaje da je trošak energije nula, te da je tu namet na obračunsku snagu, trošak garantovanog snadbevača, i neizbežna taksa za RTS.

„Ali prava otimačina je na akcizu na struju koja je uvedena 2015. godine i koja je na računu bez obzira što je utrošak električne energije nula. Akciza i pripadajući PDV ni na šta“, kazao je Borović.

Takođe dodaje i da se, pored strateških grešaka zbog kojih je EPS doveden pred kolaps, godinama iz njega isisava novac u razne partijske ili parapartijske firme, preko nameštenih tendera, nepotrebnih i finansijski prenaduvanih vrednosti nabavki, partijskog zapošljavanja gde se u kancelarijama traži „stolica više“.

„Čak i za očitavanje utroška električne energije, angažovane su eksterne agencije umesto da to radi prekobrojna armija administrativaca zaposlenih u EPS koji bukvalno ne rade ništa“, zaključio je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari