Borović (NS): Da li se sprema privatizacija lokalnih komunalnih preduzeća na mala vrata? 1foto Ivica Veselinov/ATA Images

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Borović upitao je danas da li Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije, omogućava privatizaciju lokalnih komunalnih preduzeća „na mala vrata“.

Prema Predlogu zakona, jedinice lokalne samouprave, u cilju podizanja kvaliteta komunalnih usluga, mogu svojim odlukama preneti ovlašćenja za obavljanje komunalnih delatnosti ili za upravljanje komunalnom infrastrukturom na Srbiju, a Vlada bi potom birala „nacionalnog upravljača“ za obavljanje komunalnih delatnosti.

U komunalne delatnosti spadaju snabdevanje vodom za piće, prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda, proizvodnja, distribucija i snabdevanje toplotnom energijom, upravljanje komunalnim otpadom, gradski i prigradski prevoz putnika, naveo je Borović u pisanoj izjavi.

On ukazuje da privatni partner teži maksimiziranju profita u cilju vraćanja uloženog novca, zbog čega se postavlja pitanje da li će model javno-privatnog partnerstva imati za posledicu rast cena komunalnih usluga na teret građana, otpuštanje zaposlenih u komunalnim preduzećima ili konverziju uloženog u vlasništvo privatnog partnera u komunalnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari