Borović (Narodna stranka): Akcize na struju ukinuti, a na evro dizel smanjiti 1Foto: N1

Narodna stranka pozvala je danas Vladu Srbije da hitno ukine akcize na struju koje plaćaju građani i preduzeća, i da smanji akcize na evro dizel gorivo, jer će u suprotnom privreda biti desetkovana zbog povećanja cena energenata i radnici će dobijati otkaze, a građanima će dodatno biti smanjen standard zbog poskupljenja roba i usluga.

„Manji prihodi u državnoj kasi izazvani ukidanjem i smanjenjem akciza mogu se nadomestiti racionalnijim trošenjem budžetskih sredstava. Krajnje je opasno nastaviti subvencije stranim investitorima i rasipati novac na gradnju nacionalnih stadiona dok su na tržištu energetika u toku dramatične promene“, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije beogradskog odbora Narodne stranke Borislav Borović.

Borović je podsetio da je akciza na električnu energiju uvedena 2015. godine kao rezultat takozvane fiskalne konsolidacije, i da se na akcizu plaća i porez od 20 odsto.

„Više nema nikakvog opravdanog razloga da akciza opstaje, posebno zato što povećanje cene električne energije u svetu ozbiljno ugrožava konkurentnost, ali rentabilnost i likvidnost srpske privrede“, rekao je Borović.

„Električna energija nije luksuz, već potreba, pa nije opravdano ni da akcizu na struju plaćaju građani, posebno jer se najavljuje rast cene struje za domaćinstva od 1. februara 2022. godine za 3,4 odsto“, dodao je Borović.

Borović je istakao da bi država morala da smanji i akcizu na evro dizel, bar za preduzeća iz oblasti saobraćaja, jer i pre poskupljenja ona je iznosila više od 50 dinara po litru, pa su srpske firme imale za trećinu veći trošak nego evropski prevoznici.

„Zato je neophodno smanjenje akcize po litru evro dizela na nivo evropskih prevoznika i direktive EU, jer je skuplji transport generator inflacije“, rekao je Borović.

Borović je dodao da će se u „nadolazećoj energetskoj krizi tek videti neverovatna neodgovornost vlasti“ koja je elektroenergetski sistem EPS-a na Severu Kosova prepustila vlasti u Prištini, a praktično državi Albaniji.

„Potpunim zanemarivanjem potreba privrede, rizikuje se gašenje mnogih privrednih subjekata usled izvesne nelikvidnosti zbog nemogućnosti da izmiruju obaveze plaćanja energenata potrebnih za njihovo poslovanje“, zaključio je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari