Borović: Ograničenja cena-dodvoravanje biračima i smirivanje nezadovoljstva 1Foto: (BETAPHOTO/NARODNA STRANKA/MO)

Ograničenje maloprodajne cene naftnih derivata na 30 dana, koje je propisala Vlada Srbije, potvrđuje da vlada trenutno nema nikakvu ideju za suzbijanje naglog skoka cene goriva, pa traže predah da smisle neko pametno rešenje, ocenio je danas predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

„Ova mera je, blago rečeno, nepametna i neekonomska, i naravno neće rešiti ovaj problem“, naveo je Borović u saopštenju.

On je dodao da će Vlada Srbije troškove zamrazavanja cena naftnih derivata prebaciti na proizvođače i trgovce kao što je to nedavno uradila kod ograničenja nekih prehrambenih proizvoda.

„Plašim se, međutim, da vlada niti ima ideju niti je rešavanje ovih problema preterano interesuje, a jedini motiv ovih ograničenja je predizborno dodvoravanje biračima i smirivanje njihovog nezadovoljstva. Građane je visoka cena goriva pogađala i kada je bila znatno ispod ovog ograničenog nivoa“, naveo je Borović.

Istakao je da se to naročito odnosi na poljoprivrednike, ali i druge grane poput transporta.

„Poljoprivrednici su već sada u bezizlaznoj situaciji, ako se dodaju cene đubriva i bezobrazno niske subvencije“, ukazao je Borović.

Kako je naveo, „Vladi, naravno, ne pada na pamet da smanji, a poljoprivrednicima i da ukine, akcize na gorivo, kao što joj nije padalo na pamet da kod ograničenja cena nekih prehrambenih proizvoda interveniše iz robnih rezervi, a dodatno intervencijom i oko smanjenja akciza na gorivo ili struju“.

„Ako dodamo da se PDV obračunava i na iznos akcize, onda je potpuno jasno da režim smatra da svi moramo da radimo za njega a ne obrnuto. Pošto se u uredbi predviđa mogućnost produženja ograničenjacena naftnih derivata za još 30 dana, jasno je da su meta interesovanja režima izbori a ne privreda i standard građana“, ocenio je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari