Ako čak i sa rezervom uzmemo podatak Republičkog zavoda za statistiku da domaćinstvo u Srbiji mesečno potroši u proseku tek nešto više od 2.000 dinara za opremanje kuće ili stana, onda se s razlogom zapitamo ko kupuje one divne kožne garniture, trpezarije, bračne krevete od punog drveta? Industrija nameštaja je, uostalom kao i sve ostalo u ovoj zemlji, u krizi, ali kupaca nameštaja – ima.

Najviše naravno onih koji se opredeljuju za „srednje skupe“ i čak jeftinije komade, i to na odloženo plaćanje. Omiljeno sredstvo plaćanja su čekovi i kartice, a najčešće se kupuju bračni kreveti, dušeci i elementi za dnevne sobe, poput polica za TV, klupskih stočića, taburea. Ono što kupce u ova krizna vremena najviše privlači jesu popusti, koji su zahvaljujući i tek završenom Sajmu nameštaja u Beogradu, od pet, 10 odsto pa sve do 40 i 50 odsto.

– Zadovoljni smo prodajom i efektima Sajma, a popusti na 250 artikala u našim salonima traju do 12. decembra. Cene pojedinih artikala niže su i do 40 i 50 odsto – kaže za Danas PR menadžer Forma Ideale Nikola Ružičić.

Činjenica je, ističe naš sagovornik, da je platežna moć građana pala ali nameštaj, ipak, ima svoje kupce.

– Prodajemo sve, ali generalno najbolje idu funkcionalni delovi regala za dnevne boravke, kao i srednje skupe i jeftinije kuhinje, stolovi, tapacirani nameštaj – kaže Ružićić.

Bračni kreveti u njihovim radnjama su od 10.000 do 32.000 dinara, dušeci se prodaju po cenama od 6.700 do 57.000 dinara, dok su kuhinje od 17.000 do 35.000 dinara. Ljudi kupuju karticama na odloženo plaćanje na šest meseci i spremni su, kako kaže, da čekaju dok artikal za koji su zainteresovani ne bude na sniženju. Ružičić ističe da je Forma Ideale zadovoljan kako je krenula Internet prodaja nameštaja, jer mnogima to štedi i novac i vreme jer je dostava besplatna, a nameštaj može da se plati i iz inostranstva.

U prodavnici nameštaja QartO na Novom Beogradu klimaju zadovoljno glavom kada ih pitamo kako je išla prodaja protekle sedmice. „Bilo je mnogo bolje nego ranije“, kaže vlasnica radnje Tamara Grbić. QartO je počeo da radi tek ove godine, ali se porast broja kupaca, kako tvrdi, oseća iz meseca u mesec.

– Najviše se traže bračni kreveti i to oni skuplji, koji su doskora bili 19.500 dinara, a sada 17.500 dinara. Dobro nam idu i dušeci, i to oni od lateksa koji su na sniženju 29.000 dinara – ističe Grbićeva. Cene kreveta od punog drveta u ovoj radnji su od 5.000 dinara pa naviše, dok je najjeftiniji dušek 4.500 dinara. Sniženja, koja su u ovoj radnji i do 30 odsto za anatomski jastuk od memori pene, trajaće do kraja godine.

Cene

Cene bračnih kreveta u prodavnicama nameštaja kreću se od 5.000 do 188.000 dinara, dušeci mogu da se kupe takođe za 5.000 dinara, dok ima onih koji koštaju i do 113.000 dinara. Kuhinje su od 18.000 do čak 280.000 dinara, a garniture za dnevnu sobu od 90.000 do 280.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari