Britanski ambasador: Srbija ima litijum odličnog kvaliteta i u ogromnim količinama, što je za nju izvanredna prilika 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Britanski ambasador u Beogradu Edvard Ferguson izjavio je da Srbija ima litijum odličnog kvaliteta i u ogromnim količinama, što je za nju izvanredna prilika, jer je litijum ključ svake buduće ekonomije.

Litijum je ključan u sastavu svake e-baterije, naveo je Ferguson za novo izdanje „Nove ekonomije“ i istakao da je i njegova zemlja u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu.

Taj rudnik će svakako raditi po najvišim ekološkim standardima. U Engleskoj projekat rudarenja litijuma potpomaže država, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija Cornish Lithium PLC, rekao je ambasador, koji smatra i da svako rudarenje sa sobom nosi rizik za okolinu, ali da je rizicima moguće upravljati.

Ferguson je naveo da je Rio Tinto kompanija registrovana u Velikoj Britaniji, sa sedištem u Londonu, zbog čega je njegova zemlja zainteresovana za to šta će biti sa projektima Rio Tinta u Srbiji.

Bilo je mnogo priča koje nisu zasnovane na činjenicama. Bitno je razdvojiti činjenice od fikcija kada se govori o ovako važnim i teškim odlukama – koje su prilike, a koji su rizici kada su određeni projekti u pitanju, rekao je Ferguson.

Ferguson je dodao da je pred srpskom vladom važna odluka i da je Velika Britanija očigledno zainteresovana za postizanje sporazuma.

Ako srpska vlada odluči da nastavi sa tim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspešnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije, rekao je Ferguson.

Ovaj projekat, dodao je on, može doneti najviše ekološke standarde i ekonomski pomoći stanovništvu Loznice i dolini Jadra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari