Brkić: Nismo mi dali toliko novca za fudbal, zna se ko je dao, to je bila privatna odluka jednog čoveka 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ekonomski novinar Miša Brkić je danas govorio za „Među nama“ o festivalu „Mirdita, dobar dan“, novcu koji cirkuliše u Fudbalskom savezu Srbije i EXPO projektu.

Što se tiče zabrane skupa „Mirdita, dobar dan“, Brkić kaže da je za njega to očekivano.

„Za mene je bilo očekivano, posle najave da srpska policija to neće tolerisati, nije bilo dileme da će se danas dogoditi ovo što se dogodilo“.

On je dodao da ne sumnja da je to instruisano sa nadležnog državnog mesta, kao u sličnim manifestacijama koje su ranije održavane u Beogradu, prenosi Nova.rs.

„Kad god nije vlastima to odgovaralo, na ulicu su izlazile grupe ljudi sa transparentima, ikonama i onda je policija pod tom navodnom prisilom morala da zabrani takve manifestacije“, objasnio je Brkić.

Dodao je kako je stalno postojala tenzija ispod površine, i da je u društvu rasla netolerancija.

„Ova deseta godišnjica je godišnjica netolerancije Beograda prema drugima“, rekao je Brkić.

Dodao je da od hira vlasti i atmosfere koju vlast proizvodi u društvu zavisi da li će sledeće godine festival biti održan.

„Šalje se poruka da je albanski uticaj previše prisutan da bi se homogenizovalo srpsko javno mnjenje protiv Albanaca“, rekao je sagovornik.

Brkić je onda prokomentarisao novac koji je uložen, prema rečima predsednika Srbije, u fudbal.

„Predsednik kaže toliko smo novca dali za fudbal i rukomet, prvo nismo mi dali, zna se ko je dao, to je bila privatna odluka jednog čoveka“, objasnio je Brkić. On je rekao da je vrlo vidljiva ta disproporcija između ulaganja države u sport i malih efekata, odnosno, rezultata koji iz toga proizilaze.

„Ono što je mene zaintrigiralo, to je selektorova izjava dan nakon što se zna da se Srbija vraća kući, ta disproporcija između percepcije selektora i rezultata“, rekao je sagovornik. Dodao je da potpuno razume selektora, i da je on samo preuzeo pelcer iz srpske politike, jer mi imamo niz političara koji nas ubeđuju da je Srbija lider po raznim ekonomskim parametrima.

„Taj fenomen me interesuje, stvaranje lepše stvarnosti nego što ona zaista jeste, i to je jedan mehanizam kojim vi ubeđujete ljude da je ovde zaista bajno“, rekao je Brkić. Njemu je logičnije da se političari pridruže zajedničkoj volji naroda, da je selektor zapravo napravio neuspeh u Nemačkoj, i da je moguće da on bude žrtveni jarac celog tog sportskog debakla.

„Što se tiče EXPA kao moguće eksplozivne naprave za privredni rast Srbije, treba se vratiti na činjenicu da je to sajamska manifestacija sportskog i zabavnog karaktera“, objasnio je sagovornik.

On je dodao da je to jedna usko specijalizovana manifestacija oko koje vlast sada pokušava da osmisli novi privredni plan. „Sada će oko toga biti nakalemljeni klinički centri, bolnice, auto putevi i obnova škola“, dodao je Brkić.

Takođe je dodao da Beogradski sajam nije neka kompanija koja se dičila uspešnim poslovnim rezultatima. „To što preseljavamo sajam s jedne lokacije na drugu, ne znači da će biti profitabilniji“, rekao je Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari