Brnabić: Bez linearnog otpuštanja u lokalnim samoupravama 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je danas da u 2017. godini neće biti linearnog smanjivanja broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, kao 2015. godine i najavila da će u nekim lokalnim samoupravama biti dozvoljeno zapošljavanje.

Sada ćemo ići na pojedinačne lokalne samouprave. Imamo dovoljno analiza i brojeva da znamo šta svaka od lokalnih samouprava pojedinačno treba da uradi, rekla je Brnabić novinarima u Hajatu gde je učestvovala na Nacionalnoj konferenciji „Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji“.

Brnabić je rekla da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprema pismo za sve lokalne samouprave u kojem će ih obavestiti o tome šta analize pokazuju.

Kasnije imali konsultacije ukoliko postoje neke stvari sa kojima se oni ne slažu ili misle da mi nemamo dovoljno dobre podatke ili smo nešto propustili da bi završili te konsultacije i doneli Odluku o maksimalnom broju zaposlenih u što kraćem mogućem roku, koja će važiti za 2017. godinu, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da su u toku konsultacije sa Generalnim sekretarijatom Vlade Srbije oko početka konsultacija sa lokalnim samoupravama i sa svim drugim organima državne uprave, jer će se Odluka o maksimalnom broju zaposlenih, koja će biti doneta, odnositi na repuličke organe i lokalne samouprave.

Brnabić je rekla da će nekim lokalnim samoupravama dozvoliti dodatno zapošljavanje, jer su bile profesionalno vođene, ranije su smanjile broj zaposlenih i bile su na svom optimumu.

Odlukom o linearnom smanjivanju neke od najboljih lokalnih samouprava smo kaznili.U ovom trenutku ćemo tim lokalnim samoupravama dozvoliti zapošljavanje, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da su opštine podeljene u sedam grupa u zavisnosti od toga kojim opštinama će „najviše naložiti da se dalje racionalizuju do toga kojim opštinama će dozvoliti da dodatno zapošljavaju“.

To će i dalje ići kroz Vladinu Komisiju za zapošljavanje zato što nam je i dalje važno da imamo striktan nadzor nad brojem zaposlenih, i u državnoj upravi, i u lokalnim samoupravama, ali će za te lokalna samouprave biti po automatizmu dok ne dođu do svog optimalnog broja, rekla je ona.

Ona je rekla da je najviše zaposlenih bilo u lokalnim samoupravama u Prokuplju i Smederevskoj Palanci i navela da će do 2020. godine broj zaposlenih u ovakvim lokalnim samoupravama biti optimizovan.

Brnabić je rekla da će, na primer, u lokalnim samoupravama u Pirotu i Paraćinu biti dozvoljeno zapošljavanje, jer imaju manje od optimalnog broja zaposlenih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari