Brnabić: Još se rade procene povećanja plata u javnom sektoru

Ostavite komentar


  1. Svakako je dobro da se minimalac povećava ali da budemo realni on ne služi onome zbog čega je izmisljen, a to je da pokriva minimalnu potrošačku korpu. Opet je ista mantra, lepo zvuci povećanje od 10% ali je to samo broj, 10% od male osnovice je i dalje malo, kao i 20% ako je osnovica mala. E sad, da se malo diletantski odnosite prema povećanju minimalca govori par stvari. Od kada je uveden minimalac, jedini koji su ga 2 godine zamrzli su Vučić i Dačić dok je bio premijer jer nisu imali pojma šta rade. Znaci povećanja od dve godine unazad samo anuliraju tu štetu koju je inflacija napravila. Nju, inflaciju ste otkrili od pre par godina pa uvrstili u kalkulacije. I to zato sto je narod to tražio. Od prošle godine sindikati otkrivaju jer prvi put govore da minimalac ne pokriva min.korpu. Valjda su oni tek tad otkrili. Zavod za statistiku je od nedavno otkrio da treba da osvežava podatke o liniji siromaštva. Sto znaci ako je vama kojima je to posao trebalo toliko vremena da shvatite priču o minimalcu, šta mislite koliko će narodu koji prima taj minimalac trebati da otkrije da je vreme za pobunu? 350.000 ljudi su na minimalcu i preživljavaju pa zato i ćute a sindikati su kilavi da ih probude i zaštite. Povećaj minimalac treba da uzvikuje radnik, a ne vi da se hvalite sa tim.

    1. Sve je to lepo, ali odakle. Posle povećavanja plata i penzija iz kredita od 2008-2014 kada smo po proceni MMF postali kreditno nesposobni smanjene su plate i penzije i najviše oštećeno stanovništvo rođeno 1955/1960 muškarci i žene i mlađi kojima je zabranjen odlazak u penziju čime je očuvan standard i zaposlenih u javnim preduzećima i penzionera.

      Stotine hiqada su ostali zaposleni a koliko ih je ostalo na Birou jer su im u „privatizacijama“ od 1997-do danas uništene fabrike i privredni subjekti te su ostali nezaposleni sa 30tak ili 35 godina staža.
      Probaj da zamisliš kako bi tvoj život izgledao da si nezapsolen bez primanja i da zadnje četiri godine ti samo stižu izvršni nalozi izvršitelja sa naduvanim troškovima i da te pre odlaska u penziju čeka izbacivanje iz stana jer te je država dva puta opljačkala i osiromašila a koliko smo „opcija“ promenili od 1990 i početka „privatizacija“ =

  2. Iz drona se vidi,da ce plate biti povecane samo tzv. javnom sektoru i bezbednosnim pregaocima,dok ce privreda sacekati aprilili mesec…!!
    Kude li se dede, onoliki realni suficit…?

  3. Procitam naslov i ne mogu dalje. Tako sve cesce kad se radi o ovakvim vladajucim likovima i likusama, jer znam da je sve gore nego sto izgleda. Konsekvenca je – kosmar na javi.

  4. Kako je lepo kada donosiš odluku o visini svoje plate, pa tako premijerka sa koeficijentom 12.00 i osnovicom za obračun i isplatu plata od 31.924 dinara sebi u koverat svakog meseca (a ne stiže od posla da ih potroši) stavi 383.088 dinara. Naravno, ne računamo ostale naknade i primanja. I još odlučuje kako je drugima dosta nekoliko procenata. Trebalo bi da volontira, pa kada se stvore uslovi da svi mogu da žive od svog rada (plate) onda bih je nagradila za učinjeno. Ovako ih plaćamo da nam palamude o zlatnom dobu koje je nastupilo za njih kad su došli na vlast.

  5. Slušaj ti Brnabićka,
    Pametnije bi ti bilo da u svojstvu premijera RS radiš na tome da pokradenim penzionerima vratiš surovo oteti deo penzije počev od novembra 2014. zaključno sa septembrom 2018. godine, a ne da razmišljaš o nekakvom povećanju plata u javnom sektoru.

  6. Da li je došlo vreme kada ste oktenuli leđa Vučiću. On je o platama rekao još u januaru ove godine, a vi sada kalkulišete. Zbrisaće vas papagaje i klimoglavce, no čiji, njegovi baš. On je matematika , a ne vaša nakaradna kalkulacija i neznanje. Pardon, možda želite da zajebete primatelja plata.

  7. Ako nema dovoljno para u budžetu za najavljena povećanja, mogle bi malo da se smanje penzije.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.