Brnabić na obeležavanju "Dana devojčica u IKT sektoru": Vi ste budućnost Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas, povodom „Dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija“, da su devojčice budućnost Srbije, kao i da će se truditi da još više budu otvoreni za njih, njihove roditelje i mentore.U Skupštini Srbije, gde je obeležen Dan devojčica u IKT-u, Brnabić je istakla da se uvek „nanovo“ zapanji koliko talenata, potencijala i kreativnosti ima u Srbiji.

„Parlament će biti još više otvoren za ovakva okupljanja ;jer zakoni se ne donose u nekom izolovanom prostoru, ti zakoni koje mi donosimo ovde se tiču svih vas i dobro je i da mnogo češće pozovemo vas i da čujemo šta vi svi od nas očekujete“, rekla je Brnabić.

Na skupu je istaknuto, da je Udruženje poslovnih žena Srbije, kao je iniciralo obeležavanje Dana devojčica u IKT sektoru, pre 14 godina pozvalo škole da učestvuju u tome i organizovalo prve posete i susrete sa kompanijama.

U Skupštini su izložena pobednička rešenja takmičenja „Uhvati ideju“, u okviru kog su učenice zаvršnih rаzredа osnovne škole slale video radove, snimljene mobilnim telefonom, na zadate teme.

U kreiranju 59 rаdovа, koliko je stiglo ove godine, učestvovаlo je više od 150 devojčicа iz 38 školа, a 15 je ušlo u finаle, dok su tri odаbrаnа kаo nаjboljа.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Devojčice lideri promena“, a ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović uručio je pobedničku nagradu timu „I što hoću, to i mogu“ OŠ „Branko Radičević“ iz Novog Sada, za ideju „Zajedno možemo sve(t)“.

Jovanović je istakao da je zahvaljujući ženama sprovedena digitalizacija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari