Brnabić: Rast BDP 4, 85 odsto 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U prvoj polovini ove godine Srbija je ostvarila rast BDP od 4,85 odsto, čime se svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i predočila da očekuje da do kraja godine rast bude iznad četiri odsto.

Brnabić je na otvaranju Samita 100 biznis lidera jugoisočne Evrope najavila da će u naredne tri godine Vlada Srbije, uz pomoć Svetske banke, uložiti 60 miliona evra u IT sektor, pokretanje inovacionih kompanija i naučne projekte.

Ona je napomenula da su javne finansije Srbije stabilizovane, pošto je ovo treća godina za redom u kojoj ostvaruje suficit u budžetu, uz smanjeni javni dug ispod 60 odsto, u čemu je, prema rečima premijerke, bolja od većine članica EU.

Brnabić je navela i novi podatak Fajnenšel Tajmsa da je Srbija privukla 12 puta više direktnih stranih investicija, nego što se očekuje za ekonomiju njene veličine.

Nezaposlenost je prepolovljena, sa iznad 24 odsto, na ispod 12 koliko sada iznosi, rekla je ona.

Brnabić je predočila da je od početka rada Vlada Srbije uložila 850 miliona evra u putnu i železničku infrastrukturu.

Prema njenim rečima, polako Vlada stavlja fokus na ulaganja u inovacije, dok uporedo Srbija sprovodi reformu obrazovnog sistema.

Uveli smo programiranje kao obavezan predmet, povećan je broj IT odeljenja u gimnazijama pet puta, uvodimo digitalne udžbenike, rekla je Brnabić.

Elektronska uprava je odgovor Vlade Srbije na potrebu za efikasnijim i transparentnijim javnim uslugama i u borbi protiv korupcije, dodala je Brnabić.

Ona je navela da je otvoren prvi državni Data centar u Beogradu i gradi se u Kragujevcu.

Premijerka je naglasila svoje uverenje da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije da, zajedno sa zemljama regiona, uhvati korak sa razvijenim svetom i da ne bi trebalo da je propusti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari