Brnabić sa Krečmanom: Trebaju nam nove investicije 1Foto: EPA-EFFЕ/KOCA SULEJMANOVIC

Naš cilj je jednostavan, brži i dinamičniji rast, više posla za građane Srbije i bolje plaćena radna mesta, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i poručila da u jačanju privredne saradne sa nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg sledeći korak treba da budu nove investicije, s fokusom na novim i kreativnim industrijama.

Srbija voli da uči i svaku priliku koristi za dalji napredak, rekla je Brnabić na završnoj plenarnoj sednici 5. zasedanja Zajedničke komisije Srbija–Baden-Virtemberg, koju je otvorila sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmannom u Palati Srbija.

Za Srbiju i srpske kompanije je veoma važno otvaranje vašeg tržišta za srpske proizvode, saradnja u oblasti digitalizacije, nastavak projekata u oblasti policije, obrazovanja, poljoprivrede, ekologije i energetike, poručila je Brnabić.

Prema njenoj oceni, odnosi Srbije i nemačke pokrajine nisu zasnovani isključivo na ekonomiji, već snažno fokusirani na zajedničku budućnost u Evropskoj uniji (EU).

S druge strane, ukazala je da je Baden-Virtemberg jedan od najvećih ekonomskih partenera Srbiji.

Više od 100 kompanija iz Baden-Virtemberg posluje u Srbiji i zapošljava više od 8.000 radnika, a ukupna razmena je prošle godine prešla 600 miliona evra, što je 12 odsto više nego 2016.

Gde ti otvore vrata tamo uđi, izjavio je Krečman i naglasio da su se vrata EU otvorila za Srbiju.

On je to pozdravio, uz ocenu da je Srbija sastavni deo Evrope.

Ipak, kako je dodao, ne može se jednostavno ući na vrata, moraju se ispuniti kriterijumi.

Zemlja koja pristupi od prvog dana mora da radi na zajedničkoj budućnosti Evrope, njenoj stabilnosti, miru i prosperitetu, poručio je on.

Moj utisak je da je Srbija na dobrom putu i da ima mogućnost da ostvari taj cilj, zaključio je Krečman i poručio da je Baden-Virtemberg njen partenr i stoji na njenoj strani.

Krečman je ukazao da nemačka pokrajina želi da produbi odnose sa Srbijom, što je potvrđeno na sednici komisije u Ulmu 2016.

Takođe je ukazao na mogućnosti saradnje u nauci i obrazovanju, navodeći da je uspostavljena saradnja 13 visokoškolskih ustanova i na 34 programa u okviru evropskog obrazovnog programa Horajzons.

Jasno je da ekonomski napredak najviše zavisi od nauke, rekao je on i napomenuo da je Baden-Virtemberg u okviru EU pokrenula inicijativu da se poveća ulaganje u toj oblasti, jer, kako je naglasio, privredi je potrebna dobro školovana radna snaga.

Zajednička komisija Srbija–Baden-Virtemberg osnovana je u decembru 2008. u cilju unapređenja bilateralne saradnje, kroz zajedničke projekte u brojnim oblastima.

Brnabić: Saradnja sa Baden-Vitemberg

Premijerka Srbije Ane Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa predsednikom Vlade Baden-Virtemberga Vinfridom Krečmanom da je izuzetno zadovoljna činjenicom da ta nemačka pokrajina Srbiju vidi kao zemlju sa velikim potencijalom za ekonomsku saradnju i investicije.

Brnabić je podsetila da je Baden-Virtemberg značajan trgovinski i jedan od naših najvećih ekonomskih partnera i da u Srbiji trenutno posluje više od sto malih i srednjih preduzeća iz te pokrajine.

Ona je istakla da je Srbija prošla kroz težak proces reformi i fiskalne konsolidacije, uspela da privuče strane investicije i smanji stopu nezaposlenosti.

Pravna sigurnost i nastavak reforme pravosuđa je, prema njenim rečima, sledeći korak u postizanju trajne i održive stabilnosti ekonomije, a preduslov je i za dolazak novih investicija i podsticaj domaćim kompanijama da se brže razvijaju.

Krečman je naglasio da je cilj posete Srbiji otvaranje vrata za nova mala i srednja preduzeća iz različitih oblasti, koja predstavljaju glavni stub privrede Baden-Virtemberga. Ocenio je da je za Srbiju izuzetno važno da stvori tržište povoljno za funkcionisanje upravo ovakvih kompanija, koje su pokretač razvoja privrede.

Brnabić je objasnila da je u Srbiji, uz podršku Nemačke, uspelo da zaživi dualno obrazovanje, koje je presudno za dalji ekonomski razvoj i direktni transfer znanja u privredu. Istakla je da Srbija intenzivno radi na obukama i prekvalifikacijama kadrova i naglasila da će dualno obrazovanje biti njen lični prioritet i u narednom periodu.

Krečman je obavestio predsednicu Vlade da Baden-Virtemberg želi da pruži konkretnu pomoć Srbiji i prenese iskustva u oblasti zaštite životne sredine, pre svega kada je u pitanju upravljanja otpadom, reciklaža i modernizacija infastrukture. Prema njegovim rečima, upravo je životna sredina oblast koja beleži najveći rast i predstavlja nezaobilaznu stepenicu u stvaranju konkurentne privrede.

Brnabić je istakla da je Srbija takođe zainteresovana za razvijanje i unapređenje međusobne saradnje u oblasti obrazovanja, informacionih tehnologija i digitalizacije, u kojima ima velike potencijale.

Premijerka je prihvatila poziv Krečmana da poseti Baden-Virtemberg, u cilju daljeg jačanja odnosa i produbljivanja saradnje sa ovom nemačkom pokrajinom, saopštila je Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari