Brnabić: Smanjene poreza na plate? 1Foto: Facebook / NALED

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada trenutno razmatra smanjenje poreza na zarade u okviru fiskalnog efekta „eventualnog“ povećanja minimalca.

Dok predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kao poslodavci, najavljuju podršku dogovoru vlade i sindikata, poštu su zainteresovani za poresko rasterećenje.

U ovom trenutku računamo fiskalni efekat eventualnog povećanja minimalne cene rada i za koliki će procenat biti povećane plate u javnom sektoru i penzije, koji su najvažniji infrastrukturni projekti i kako će sa tim izgledati i koliko možemo da idemo na smanjenje poreza u smislu neoporezivog dela zarade, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima NALED u Hajatu.

Ona je rekla da kad se završe te analize, krajem septembra ili početkom oktobra, će to i objaviti.

U paketu sa tim biće sagledane i mere za rast BDP Srbije, koje su, kako je rekla premijerka, već spremne.

Predsednik Upravnog odbora NALED Aleksandar Ružević izjavio je da je za poslodavce prihvatljivo ono što bude dogovor sindikata i vlade.

Govorim kao predstavnik velike internacionalne kompanije, sledićemo dogovor vlade i sindikata, nemamo nikakvih nedoumica, poručio je on.

Prema njegovim rečima, poslodavcima je bitno svako poresko rasterećenje, pošto svaki dinar od toga, ponovo ulažu na tržištu.

Zato su nam jako bitni i parafiskalni nameti koji nas veoma pritiskaju i da imamo balansirano poresko opterećenje da bismo više ulagali u privredu Srbije, naglasio je Ružević.

Povodom štrajka prvog dana školske godine, Brnabić je ponovila da će plate prosvetarima biti povećane i prvi put biti veće nego što su bile pre smanjenja.

Plate prosvetra su u proseku za 16 odsto manje nego ostale u javnom sektoru, navela je ona.

Zamolila sam sindikate da razumeju da je trend rastući, oni su ipak počeli štrajk i to je njihovo pravo, što neće uticati na nastavak pregovora, poručila je premijerka.

Za nju je, kako kaže, srž reforme javne uprave Zakon o sistemu plata i od njega neće odustati, kao osnove za reformu obrazovanja.

Brnabić je dodala da ne razume što su sindikati protiv predloženog sistema plata i tog zakona pošto on niti suspenduje kolektivni ugovor, niti njihove benefiocije koje prosvetni radnici već imaju.

Ona je najavila da će idući sastanak sa NALED biti o monetarnoj politici, pošto, kako je rekla, delu privrednika ne odgovara jak dinar.

Brnabić je dodala da je Srbija od početka krize hrvatskog koncerna Agrokor uradila sve da situacija u Srbiji ostane stabilna, da se zaštiti domaća privreda i u tome je uspela, uz nastojanje da se zaštiti od daljeg prelivanja krize u Srbiju.

Ružić: Zakoni kao ogledalo države

Nacrti zakona o zaposlenima u javnim službama i o platama u javnom sektoru omogućavaju pravednost, transparentnost, bolju organizaciju i finansijsko upravljanje javnim službama, rekao je danas ministar državne uprave i lokalne sampuprave Branko Ružić povodom aktuelne javne rasprave o nacrtima zakona.

Ružić je naglasio da su reforme radnih odnosa i plata u javnim službama nužne, ne samo zbog procesa evropskih integracija, već zato što uređenja ove oblasti ima duboke, pozitivne posledice na naše društvo, saopšteno je iz ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Uređenje sistema i vrednovanje rada u zdravstvu, prosveti, socijalnoj zaštiti i drugim javnim službama i kvalitet usluga koje javne službe pružaju građanima, treba da postane ogledalo uređenja i efikasnosti države, rekao je Ružić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari