Broker: Indeks Beleks15 oslabio 0,6 odsto 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Belex15, oslabio je protekle nedelje 0,6 odsto, na 990,2 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupna realizacija prodaje na tržištu iznosila je 159,4 miliona dinara ili 1,4 miliona evra.

Akcijom Naftne industrije Srbije (NIS), ostvaren je promet u vrednosti 5,2 miliona dinara.

Ta hartija od vrednosti oslabila je tokom prošle nedelje 1,6 odsto, na 859 dinara, dok je nedeljni minimum beležila na 843 dinara.

„Državni zvaničnici su prošle nedelje ponovili nameru da će omogućiti kineskoj državi da u Smederevu investira u izgradnju rafinerije koja bi konkurisala NIS-ovom postrojenju u Pančevu“, navedeno je u saopštenju.

Cene akcija Messer Tehnogasa spustile su se na 24.000 dinara, uz promet od 3,5 miliona dinara.

Ta kompanija je zakazala Skupštinu akcionara za 19. jun, a predložena je dividenda od 600 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 450 dinara. Slično kao i prethodnih godina, kompanija je nastavila da deli manje od četvrtine dobiti putem dividende.

I protekle sedmice je nastavljen silazni trend akcija Dunav osiguranja koji gotovo neprekidno traje otkako se ovom hartijom trguje bez prava na dividendu iz prošle godine. Cena te akcije se spustila četiri odsto, na 925 dinara.

Na tržištu je najveći promet, 17,1 milion dinara ostvaren trgovanjem akcijom niškog Žitopeka. Većinski vlasnik kompanije, firma Don Don, objavila je nameru za preuzimanje 49,2 odsto akcija, koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari