Broker: Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 oslabio 0,6 odsto 1Foto: shutterstock/Phongphan

Na domaćem tržištu akcija, Beogradskoj berzi, protekle sedmice, indeks najlikvidnijih akcija, Beleks15, oslabio je 0,6 odsto na 876,4 poena, ali se i dalje nalazi u neznatnom plusu od početka godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Uz najbolje promete, koji su ostvareni u tekućoj godini, ukupna realizacija na tržištu usled slabijeg trgovanja obveznicama iznosila je 60,2 miliona dinara ili pola miliona evra.

Najviše se trgovalo akcijom Messer Tehnogasa čija je cena skočila 4,3 odsto, na 16.287 dinara, uz promet od 35,2 miliona dinara.

Ta akcija je prošle godine bila apsolutni „dobitnik“ indeksne korpe sa rastom od 27 odsto, a i dalje je prisutna velika tražnja investitora u očekivanju objave godišnjih rezultata poslovanja.

Cena akcije gornjomilanovačkog Metalca pala je 4,1 odsto, na 1.524 dinara, a promet je vredeo 9,7 miliona dinara. U poslednjih mesec i po dana ta hartija beleži neuobičajeno velike fluktuacije, nakon što je početkom decembra, uz veliki promet, pala na 1.450 dinara, cena akcije se brzo vratila nadomak nivoa od 1.600 dinara.

„Prošle sedmice je skoro ponovljen ovaj raspon od 1.460 do 1.598 dinara“, navedeno je u saopštenju.

Najveći uticaj na pad indeksa akcija imala je akcija Dunav osiguranja jer je cena pala 6,6 odsto, na 928 dinara, uz promet od 4,2 miliona dinara. Samo nedelju dana ranije ova akcija je predvodila „dobitnike“, skokom cene na 1.000 dinara.

Promet akcija Naftne industrije Srbije (NIS) bio je skroman, 2,7 miliona dinara, cena je krajem nedelje bila 813 dinara.

NIS je najavio da će godišnje rezultate poslovanja predstaviti 30. januara, čime će biti otvorena sezona objava godišnjih rezultata kompanija sa Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari