Broker: Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks15, skočio protekle nedelje 2,7 odsto 1Foto: Shutterstock/WDgraph

Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks15, skočio je protekle nedelje 2,7 odsto, na 1.061,2 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

„Domaće tržište akcija stiglo je prošle sedmice do nove rekordne vrednosti, nakon što je neočekivana objava novog pokušaja konsolidacije vlasništva u Tehnogasu pogurala tržište akcija“, navedeno je u saopštenju.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 272,4 miliona dinara ili 2,3 miliona evra.

Najviše se trgovalo akcijom Dunav osiguranja čija je cena neznatno porasla, na 1.151 dinar, uz promet od 6,6 miliona dinara.

Akcijama „Dunava“ proteklih sedmica trgovalo se, kako je istaknuto, uglavnom po ceni u rasponu 1.100 – 1.150 dinara, a očekuje se da bi objava polugodišnjih rezultata poslovanja mogla da unese više živosti u trgovanje ovom hartijom.

Cena akcije Naftne industrije Srbije (NIS) ojačala je 0,9 odsto, na 815 dinara uz promet od nepunih šest miliona dinara.

Nastavak oporavka vrednosti akcije NIS-a nije, kako je navedeno, imao utemeljenje u nekim dobrim vestima u vezi sa poslovanjem, već je isključivo posledica linearnog rasta najlikvidnijih akcija, nakon nove najave preuzimanja Tehnogasa.

Većinski vlasnik tog proizvođača tehničkih gasova, Meser, ponovo je uputio nameru za konsolidacijom vlasništva nakon što je u aprilu neuspešno okončao javnu ponudu po ceni od 25.000 dinara po akciji.

Cena akcije Tehnogasa je prošle sedmice skočila 10,8 odsto, na 28.250 dinara, pa ostaje da se vidi koju cenu će ponuditi Meser, kome je očito stalo da što pre u potpunosti konsoliduje vlasništvo u ovoj kompaniji.

Protekle nedelje cena akcije gornjomilanovačkog Metalca porasla je 4,8 odsto, na 1.800 dinara, dok je rast od 2,7 odsto, na 7.702 dinara, registrovao Impol Seval, takođe uz neveliko trgovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari