Broker: Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi pao dva odsto 1Foto: shutterstock/Phongphan

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Beleks15 protekle nedelje, pao je dva odsto, sa 905,6 poena na 888,04 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet na tržištu iznosio je 895 miliona dinara (7,6 miliona evra), ali u prvom redu, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama.

Najviše se trgovalo akcijom Naftne industrije Srbije (NIS), koja je oslabila 0,7 odsto, na 725 dinara, uz promet od 16,9 miliona dinara. Tražnja za tom najlikvidnijomm akcijom na tržištu posustala je krajem sedmice, kada je promet bio skroman.

Akcijama Dunav osiguranja trgovalo se uglavnom po ceni od 1.000 dinara, uz promet od 10,1 milion dinara. Ta najveća domaća osiguravajuća kuća objavila je rezultate poslovanja za prvih šest meseci koji su pokazali oporavak profitabilnosti, nakon izuzetno lošeg prošlogodišnjeg rezultata usled većih rashoda po osnovu likvidniranih šteta. Akcije Dunava sedmicu su okončale u blagom minusu na nivou od 985 dinara.

Najveći promet imala je akcija Messer Tehnogasa, njegova vrednost iznosila je 6,7 miliona dinara, a cena je pala 1,7 odsto, na 16.900 dinara. Kompanija je objavila polugodišnje izveštaje koji su pokazali snažan rast prihoda i skok dobiti od 54 odsto, uprkos visokim troškovima električne energije.

Najveći deo prometa akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ od pet miliona dinara ostvaren je po ceni od 2.000 dinara, a u petak trgovanje je zaključeno po ceni od 1.954 dinara.

Cena akcije Metalca snižena je 5,7 odsto, na 1.510 dinara, uz promet od dva miliona dinara. Ta kompanija je objavila nameru za preuzimanje preostalih akcija u zavisnom preduzeću Proleter u kojem poseduje 64,6 odsto kapitla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari