Brže do dokumenata 1

Od danas je počela primena informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Na taj način, organi uprave usluge če obavljati efikasnije i za mnogo kraće vreme, i omogućiće doslednu primenu principa da nemaju pravo da traže od građana izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već te podatke pribavljaju sami.

Ta usluga će da eliminiše potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, potvrde i uverenja, i više neće morati da obavljaju poslove „poštara“ koji raznosi dokumenta od kancelarije do kancelarije javne uprave.

Od danas počinje i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, a u prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka šest velikih institucija u Srbiji – matičnih knjiga, baza MUP, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i socijalnog osiguranja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari