Lou kost avionske kompanije u Evropi postoje već dugi niz godina, a nakon ukidanja šengenskih viza i Srbija je postala atraktivna lokacija za lou kost kompanije koje uvode letove za brojne destinacije.


U ovom trenutku lou kost kompanije, njih ukupno šest, lete sa Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Do oktobra prošle godine italijanska lou kost kompanija Vind džet saobraćala je na liniji Niš – Beograd nakon čega je ugovor sporazumno raskinut. Prema dostupnim informacijama nadležni na Aerodromu Konstantin Veliki vode pregovore sa nekoliko lou kost kompanija o uspostavljanju novih linija ali dosad nije postignut nijedan konkretan dogovor. Kada je reč o Aerodromu Nikola Tesla sa njega saobraćaju kompanije Džrmanvings, Cimber sterling, Viz eir, Norvidžn eir šatl, Eir Baltik i Niki. Viz eir saobraća na najviše destinacija, čak devet, a to su Brisel Šarloa, Dortmund, Ajndhoven, London Luton, Minhen Memingen, Geteborg siti, Malme, Rim Fjumićino i Stokholm Skavsta. Džrman vings leti za Keln i Štutgard, Norvidžn eir šatl takođe dva puta ali za Oslo i Stokholm Landveter. Cimber sterling leti za Kopenhagen, Eir Baltik za Rigu a Niki za Beč. Većina lou kost kompanija praktikuje da cenu avio karte formira u zavisnosti od datuma putovanja i datuma kupovanja karte. Stoga je za putnike koji žele da koriste njihove usluge preporučljivo da se o cenama blagovremeno informišu na sajtovima lou kost kompanija. Takođe, postoje i internet portali koji se bave lou kost kompanijama i njihovim uslugama, na kojima se mogu naći validne informacije. Putnici koji se odluče da lete sa lou kost kompanijama mogu računati na zaista niske cene karata. Na pojedinim destinacijama neke od pobrojanih kompanija nude cene karata u jednom pravcu od recimo 29,99 ili 44,99 evra.

Lou kost kompanije su avio kompanije koje kao primarni cilj imaju jeftin i siguran prevoz putnika do određene destinacije. U cilju smanjenja troškova te kompanije su lišene svakog luksuza. U avionu nema besplatne hrane ni pića, ne postoji biznis klasa, nema audio i video tehnike a veoma često se karte prodaju isključivo putem interneta. Upućeni tvrde da zbog smanjenja cena leta kompanije žrtvuju sve osim bezbednosti. Lou kost kompanije su našle još jedan način da uštede izbegavajući skupe i velike piste koliko god je to moguće i uglavnom koriste alternativne aerodrome na kojima je znatno niža taksa a samim tim i niža cena avio karte. Pojavom lou kost kompanija putovanje avionom je postalo pristupačno mnogo većem broju putnika nego što je to bilo moguće dok su avio saobraćaj obavljali redovni avio prevoznici, najčešće nacionalne avio kompanije. U Evropi posluje veliki broj lou kost kompanija. U Londonu radi čak 29 takvih avio kompanija u Pragu 14 a u Rimu 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari