Poreska uprava Republike Srbije ne želi da polemiše sa prof. dr Pavlom Petrovićem, ali svakako želimo da istrajemo na preciznosti, navodi se u novom, jučerašnjem saopštenju Poreske uprave, koja je po drugi put reagovala na izjavu predsednika Fiskalnog saveta.


U saopštenju se podseća da je u prvoj izjavi profesor Petrović rekao da se“ne vidi da je došlo do veće naplate poreskih prihoda“. „Odgovorili smo da je naplata za prvih osam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, veća nominalno i procentualno. Profesor Petrović u novom, drugom obraćanju javnosti tvrdi da Poreska uprava greši i da je rebalans budžeta planirao povećanje poreskih prihoda za 11 odsto“, kažu u PU. Oni navode da je rebalans budžeta za 2012. godinu iznosio 700,64 milijarde dinara, a za tekuću godinu 761,47 milijardi, što je konačno u smislu projekcije rasta. „Kada se te dve sume uporede, rebalans budžeta za 2013. godinu je po osnovu poreskih prihoda projektovano veći od rebalansa za 2012. godinu za tačno 8,7 procenata. Mi u Poreskoj upravi ne znamo otkuda tih 11 odsto koje spominje profesor Petrović“.

Ipak, u PU ističu da su zabrinuti. „Strahujemo da će zbog onemoćale i devastirane privrede, ukoliko se nešto ne promeni nabolje, ne samo do kraja ove, već i dogodine, naplata poreskih prihoda biti ceđenje vode iz suve drenovine. U tom smislu jako bi nas radovalo da stručnost profesora Petrovića bude okrenuta u još većoj meri na samu privredu, jer je sve drugo kratkog daha“ zaključuju u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari