Gradonačelnik Niša Zoran Perišić izjavio je juče da budžet grada nije blokiran, već je blokiran „samo račun grada koji služi za utuženja“. Prethodnog dana na sajtu Narodne banke Srbije objavljeno je da je račun grada Niša blokiran za više od 38,3 miliona dinara skoro dve sedmice, a da je poslednja blokada usledila zbog prinudne naplate.


– Po zakonu, budžet grada ne može da bude nelikvidan nijedan sat, a ne jedan ili više dana. Račun grada je zaštićen račun upravo da bi u svakom trenutku bilo omogućeno funkcionisanje grada. Budžet grada nikada ne može da bude u blokadi, već mogu da budu blokirani pojedini računi. U slučaju Niša, blokiran je račun koji se odnosi na utuženja. Kada gradu stigne neko izvršno rešenje za naplatu, sa računa grada može da se skine do 50 odsto sredstava koja u tom trenutku postoje – rekao je Perišić na konferenciji za novinare.

On je precizirao da je blokiran račun za prinudnu naplatu preko koga radi Direkcija za izgradnju grada, za sumu u iznosu od 16,5 miliona dinara. Prema njegovim rečima, probijeni su rokovi plaćanja poslednje za radove na Crkvi car Konstantin i carica Jelena. Problem je nastao kada su aktivirane menice za obavljene, a neisplaćene radove.

Perišić je ocenio da su daleko veći problem od toga „ogromna dugovanja od oko dve milijarde dinara“, koja je gradu ostavila prethodna vlast, na koja bi trebalo dodati i „ekstra dug“ grada prema javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač. Grad duguje i Elektroprivredi Srbije oko 250 miliona dinara, poreznicima više od 300 miliona dinara, a visina duga za oduzeto gradsko građevinsko zemljište se „i ne zna precizno“, ali se procenjuje na više stotina miliona dinara. Dugovanja grada prema javnim i javno komunalnim preduzećima, kao što su „Gorica“, „Medijana“ ili „Naisus“, kreću se od 85 do 140 miliona dinara po preduzeću.

Uprkos tvrdnji da budžet Niša „nije nelikvidan“, Gradsko veće je juče usvojilo predlog o još jednom kreditnom zaduženju grada od 340 miliona dinara namenjenom „za tekuću likvidnost“. Prethodnu saglasnost dalo je Ministarstvo finansija i privrede, a kredit će, po rečima Perišića, omogućiti da grad „relaksira svoje obaveze prema onima kojima najviše duguje“. Takođe, kazao je on, zaposlenima u gradskoj upravi „obustavljena je isplata zarada dok se budžet ne stabilizuje“, što se „očekuje narednih dana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari