U stručnoj javnosti izazvala je podozrenje izjava direktora Poreske uprave Ivana Simiča da ga niko u Ministarstvu finansija nije konsultovao kada su projektovani poreski prihodi u budžetu za narednu godinu i da su zato te stavke toliko nerealno postavljene da bi nam bio potreban privredni rast od pet odsto da ih dostignemo. Ekonomisti su jedinstveni u oceni da je ovog puta budžet realno postavljen i da su prihodi zasnovani na pretpostavci niskog ekonomskog rasta, tako da ne bi trebalo da bude većih problema da se prikupi predviđena količina poreza, osim ako se privredna situacija dodatno ne pogorša.


Tu ocenu nedavno su dali i u Fiskalnom savetu, inače instituciji koja je do sada oštro kritikovala Simičev učinak, tvrdeći da stepen poreske naplate pada umesto da raste, te da je „nulta tolerancija“ na neplaćanje poreza dala i slično nulte rezultate. Ovog puta u Fiskalnom savetu ipak nisu hteli da komentarišu poslednje ocene direktora Poreske uprave.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, međutim, decidno tvrdi da su poreski prihodi za narednu godinu projektovani u skladu sa privrednim rastom od jedan, a nikako pet odsto i sugeriše da je direktor PU možda zamenio nominalni i realni rast.

– Prihodi mogu biti manji ako inflacija bude niža od planirane, kao što su i ove godine bili manji zbog toga, ali i zato što je pala tražnja. Zbog toga je neophodna koordinacija fiskalne i monetarne politike – smatra Arsić. Ovaj ekonomista kritikuje i Simičevu tvrdnju da se Ministarstvo finansija nije sa njim konsultovalo prilikom pravljenja budžeta, jer je on „mogao da sam inicira sastanak o poreskim prihodima, pošto je direktor Poreske uprave član Kolegijuma Ministarstva finansija i to je i trebalo da uradi, ako je mislio da su prihodi nerealno postavljeni“.

– On snosi dvostruku odgovornost jer je doskora dovodio javnost u zabludu, tvrdeći da je naplata poreskih prihoda iznad plana, da bi rebalansom budžeta prihodi morali da budu smanjeni. Sada je potpuno promenio priču. Drugo, siva ekonomija je u porastu, a Poreska uprava nije preduzela nikakve ozbiljne mere da je suzbije – tvrdi Arsić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Madžar takođe smatra da su porezi realno postavljeni i napominje da je „Fiskalni savet baš u tom elementu pohvalio budžet, ocenivši da su sada prvi put projekcije prihoda napravljene bez preterivanja i računanja na promene koje se neće ostvariti“.

– Taj stav i te kako ima svoju težinu. Drugo, Fiskalni savet je konstatovao da je naplata poreza u poslednjih nekoliko godina sve slabija. Zašto je to tako, nije sigurno. Simič ima reputaciju sposobnog, efikasnog i prodornog stručnjaka, ali moguće je da su organizacije toliko osiromašile da više ne mogu da plate poreze. Ili su oni drugi videli da se ovde može poslovati i bez plaćanja poreza, pa su i oni prestali da izmiruju obaveze čak i kad bi inače mogli da ih plate. To su sve hipoteze bez konačnog odgovora – kaže Madžar.

Iako veruje da je budžet napravljen na stvarnim osnovama, Madžar napominje da se situacija toliko kvari da ga ne bi iznenadilo da „ispadne da se čak i ovo što je sada realno pokaže kao nerealno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari