Novi Pazar: Budžet za 2023. godinu "promašen" za 429 miliona dinara 1Foto: Shutterstock/Jovan Mrikovic

U gradsku kasu Novog Pazara tokom prošle godine slilo se nešto više od 4,4 milijarde dinara, što je za oko 429 miliona dinara manje nego što je planirano, pokazuje završni račun budžeta.

Najveću „rupu“ u budžetu napravila je slabija naplata poreza i to na imovinu, kojeg je naplaćeno u iznosu od 402 miliona dinara, što je znatno manje od planiranog 551 miliona, dok je za porez na dobra i usluge naplaćen 161 od 221 miliona dinara.

Podbacili su i prihodi od prodaje zemljišta od kojih se u budžet slilo 38,3 miliona dinara od predviđenih 105 miliona.

Samo za te tri stavke je gradski budžet uskraćen za više od 275 miliona dinara.

Najviše novca u budžet Novog Pazara slilo se sa republičkog nivoa – milijardu i 258 miliona dinara i to je za oko 16 miliona dinara više nego što je bilo predviđeno budžetom za prošlu godinu.

Izvršenje tekućih rashoda bilo je 91 odsto, odnosno, od planiranih 3,6 milijardi dinara utrošene su 3,3 milijarde, od toga 1,1 milijarda na troškove plata i ostalih davanja za zaposlene u lokalnoj samoupravi.

Podaci iz završnog računa budžeta pokazuju da su javna preduzeća i ustanove uglavnom dobila približno onoliko novca koliko je bilo i planirano, izuzev „Vodovoda i kanalizacije“ i „Gradske čistoće“ kojima je prebačeno nešto više, odnosno, Muzeja „Ras“ koji je dobio tek polovinu obećanih sredstava.

Realizacija budžeta namenjenog osnovnim školama bila je 99 odsto pošto im je u prošloj godini prebačeno 297,4 od planiranih 298,5 miliona dinara.

Najviše novca dobila je Osnovna škola „Bratstvo“ 46,8 od predviđenih 48 miliona dinara. Više sredstava nego što je bilo planirano budžetom dobile su osnovne škole „Meša Selimović“ i „Dositej Obradović“, dok su „Jovan Jovanović Zmaj“ i Muzička škola „Stevan Mokranjac“ dobile znatno manje.

Od 148,4 miliona dinara namenjenih radu srednjih škola realizovano je 117,8 miliona. Te obrazovne ustanove, uglavnom su dobile oko 90 odsto obećanih sredstava, izuzev Ugostiteljsko-turističke škole kojoj je prebačeno oko 60 odsto planiranog novca.

Sportskim klubovima i organizacijama prebačeno je 264,8 miliona dinara, što je oko 77 odsto planiranog budžeta za te namene.

Završni račun budžeta Novog Pazara pokazuje i da je iz gradske kase tokom prošle godine na ime novčanih kazni, prinudnih naplata i vansudskih poravnanja plaćeno 35 miliona dinara, tri puta više nego što je planirano.

Takođe, znatno više novca (58,9 miliona dinara) nego što je planirano (42 miliona dinara) utrošeno je i za naknadu štete usled elementarnih i prirodnih nepogoda.

Iako je u prošloj godini počela realizacija pojedinih projekata, iz budžeta Novog Pazara za njihovo finansiranje, iako je bilo planirano, nije utrošen ni dinar, pokazuju podaci iz završnog računa.

Tako je, između ostalog, budžetom bilo planirano 67,5 miliona dinara za rekonstrukciju Altun-alem džamije, 40 miliona dinara za izgradnju Omladinskog centra, 37,5 miliona dinara za izgradnju plutajućih brana na Raški, a po 30 miliona dinara za završetak Azila za pse i energetsku sanaciju Tehničke škole „Izudin Šušević“ i Škole za dizajn.

Ta sredstva su, uglavnom, obezbedila ministarstva, a najverovatnije će biti utrošena tokom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari