Burna tranzicija jugoslovenskog proizvođača skija koje je vozio Džejms Bond (VIDEO) 1Foto: EPA/KIM HAUGHTON. Ilustracija: Radenko Topalović

Jedna od retkih preživelih fabrika iz bivše Jugoslavije, mada daleko od svog sjaja iz 1970-ih i 1980-ih godina je slovenačka kompanija Elan.

Od partizanske radionice za pravljenje skija, Rudi Finžgar, šef te radionice u slovenačkim Alpima je 1945. godine osnovao zadrugu za pravljenje skija, pod nazivom Elan.

Vrhunac slave ova kompanija je doživela polovinom sedamdesetih godina kada je na njima vozio čuveni šampion Ingemar Stenmark, a skije ovog proizvođača zauzimaju 10 odsto svetskog tržišta.

Elan je proizvodio i drugu sportsku opremu, ali i delove za vetrenjače, pa je i jedan od dobavljača nemačkog Simensa.

Polovinom 1980-ih Elanove skije našle su se i na velikim i malim ekranima širom sveta kada ih je najpoznatiji svetski špijun Džejms Bond vozio u filmu „Pogled na ubistvo“.

Iako je brend Elan i dalje nosio neku vrednost, devedesete, privatizacija i tranzicija Slovenije iz socijalističkog u kapitalističko društvo uzeli su danak.

Nakon godina problema u poslovanju, država je tokom svetske finansijske krize, protivno pravilima Evropske unije, dala pomoć kompaniji od 12 miliona evra kako bi obezbedila njen opstanak.

Nakon krize Evropska komisija je zahtevala da se pokrene stečaj nad Elanom kako bi se vratila sredstva dodeljena kao državna pomoć.

Većinski vlasnik kompanije Slovenački državni holding (SDH), zajedno sa osiguravajućim društvom Triglav i Modrom zavarovalnicom se odlučio na privatizaciju kompanije 2015. godine.

Na konkursu je pobedio konzorcijum firme Viltan entreprajz, deo uskog investicionog fonda VR kapital i američke investicione banke Meril Linč.

Tih dana proslavljeni skijaški trener Tone Vogrinec sa gorčinom je komentarisao promenu vlasništva.

„I dalje će se u Elanu praviti skije, ali pitanje je ko će biti vlasnik i nastaviti proizvodnju. Pitanje je koji će to biti kapital, kakav će imati interes, ali sam siguran da vlasnici koji dođu iz inostranstva nemaju nikakvih sentimentalnih obaveza prema lokalnom stanovništvu. Samo gledaju svoj profit i taj profit ide van. Za vreme stare države bilo je drugačije i svaka firma je imala osećaj za sredinu u kojoj je radila – finansirali su kulturu, sport, zdravstvo, školstvo, apsolutno sve.
Stranim kapitalistima onaj ko iz društva dođe da traži pomoć, neće stići dalje do ulazne kapije, a kamoli do direktora. To je žalosno“, upozorio je Vogrinec koji je smatrao da bez Elana ne bi bilo ni jugoslovenskog skijanja.

Cena plaćena za Elan taman je bila dovoljna da pokrije primljenu državnu pomoć nekoliko godina ranije.

Njegove reči su se pokazale proročkim, jer već 2016. godine novi vlasnici su ugasili proizvodnju skija za skokove, što je naišlo na otpor sindikata i zajednice, posebno skijaške, tim pre što su sezonu pre, Svetski kup osvojili Slovenac Peter Prevc i Japanka Sara Takanaši baš na Elanovim skijama.

Broj zaposlenih ru Elanu je sa 1.500 s kraja osamdesetih godina, pao je na oko trećinu od toga.

Već 2018. godine, čim se proizvodnja i prodaja stabilizovala, a broj zaposlenih povećan na 800, Elan je dobio novog kupca – finski fond KJK sa sedištem u Luksemburgu, osnovan za investiranje po Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari