Ukoliko Vlada Srbije sledeće nedelje usvoji program za subvencionisanje stambenih kredita, građani bi već od oktobra mogli da kupuju stanove po vrlo povoljnim uslovima. Oni će moći da dobiju kredite do 100.000 evra, pri čemu će morati da izdvoje pet odsto učešća.

 Država bi snosila 20 odsto troškova, a banke bi u tom slučaju kreditirale 75 odsto sume, s tim što u prve tri godine ne bi naplaćivale kamatu. Rok otplate pozajmice ne bi bio duži od 30 godina. I dok je ministar ekonomije Mlađan Dinkić ovaj program predstavio kao „najatraktivniji dosad“, konsultant za investicije Mahmud Bušatlija kaže za Danas da Vlada ovakvom akcijom ne stimuliše građane, već isključivo one koji grade stanove.

– Ne podržavam ovakav predlog jer država ne bi trebalo da se bavi subvencionisanjem. S obzirom na to da u Srbiji imamo dosta problema onda pomoć države donekle može da se razume, ali bi Vlada trebalo da ulaže u izgradnju, a ne kupovinu stanova – kaže Bušatlija.

On ističe da se ulaganjem u kupovinu novac ne koristi na pravi način jer se za milion evra može sagraditi 1.500 kvadratnih metara, a kupiti tri puta manje. Stvar je i u tome, napominje naš sagovornik, što se stimulacijom gradnje rizik prebacuje na investitora, a rizika za državu gotovo da nema.

– Dešava se da rizika za vlasnike građevinskih firmi nema jer kvadrat plate 750 evra, a potom ga prodaju za 2.000 evra i ekstra profit od zarade stave sebi u džep. Najveći deo profita na koji se plaća izuzetno mali porez ostaje lično vlasniku firme – napominje Bušatlija i dodaje da je to jasan primer da država ovakvim programima isključivo stimuliše „tajkune jer se tačno zna ko i na koji način gradi kod nas“.

Vladinim programom biće omogućena kupovina samo novih stanova ili onih u izgradnji, a stambeni krediti biće subvencionisani od oktobra ove do 31. oktobra 2012. godine, što znači da će samo oni koji odmah kupe stan ući u grupu koja neće plaćati kamatu pune tri godine. Što se kasnije uključi u program, kupac će imati kraći beskamatni period otplate.

Miroslav Cvetković, direktor agencije za nekretnine Cvetković-Roškov, kaže za Danas da podržava program koji bi trebalo da podigne kupovnu moć građana.

– Prethodnom Uredbom Vlade mogao je da se kupi stan od 40.000 evra, sada je taj limit povećan na 100.000 evra i samim tim to će značajno podići kupovnu moć ljudi koji će sada uspeti da obezbede sebi krov nad glavom – ističe Cvetković.

On napominje da će ova akcija svakako „uzburkati“ tržište nekretnina, ali da investitori neće menjati cene stanova.

– To ne bi trebalo da se desi i ne očekujem da će Vladin program uticati na to da se podignu ili spuste cene stanova. Više će se graditi, a čim stigne svež novac on se odmah plasira dalje – kaže Cvetković.

Sastanak u Vladi

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar prostornog planiranja Oliver Dulić održaće danas u Vladi Srbije radni sastanak sa predstavnicima građevinske industrije na temu „Uključivanje sektora građevinske industrije u program Vlade za prevazilaženje negativnih efekata svetske ekonomske krize“, saopšteno je iz Vlade. Dinkić će građevinarima predstaviti predlog novog tipa „do sada najpovoljnijih“ subvencionisanih kredita za građane koji imaju za cilj stimulisanje tražnje za kupovinom stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari