BYD sustiže Teslu u trci za najvećeg proizvođača električnih automobila 1EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kineski proizvođač električnih automobila BYD zabeležio je rast prodaje u drugom tromesečju ove godine od čak 21 odsto. Prema proceni Rojtersa, BYD je od aprila do juna prodao 426.039 električnih vozila.

Ipak, to je bilo dovoljno tek da smanji zaostatak za najvećim konkurentom u trci za najvećeg proizvođača električnih automobila na svetu. Američki Tesla Ilona Maska, je ovu titulu preoteo kineskoj kompaniji u prvom tromesečju, a uspeo da je zadrži i u drugom kvartalu prodavši za oko 12.000 vozila više od BYD u ovom periodu.

Tesla, pak treba da objavi izveštaj o prodaji za drugo tromesečje, a očekuje se pad od oko šest odsto, što bi bio prvi put da ova firma beleži pad isporuka dva uzastopna kvartala.
Ukoliko bi podaci o stvarnoj prodaji bili lošiji od porocena, doduše, BYD bi Teslu već u periodu april-jun mogao da smeni na čelu.

„Tesla se suočila sa problemima nakon godina brzog rasta koji su joj pomogli da postane najveći proizvođač automobila na svetu. U januaru je upozorila da će rast isporuka u 2024. biti „značajno manji“ jer efekat višemesečnih sniženja cena slabi. Proizvođač električnih vozila smanjio je proizvodnju svog najprodavanijeg Modela Y električnog automobila za dvocifreni procenat u svojoj fabrici u Šangaju od marta kako bi se izborio sa slabom potražnjom za svojim starijim modelima u Kini, svom drugom najvećem tržištu posle Sjedinjenih Država“, izvestio je Reuters u maju.

Poređenja radi, njegov najveći kineski konkurent BYD zadržao je stabilan rast prodaje električnih vozila, dok su noviji proizvođači električnih vozila, kao što je Nio, zabeležili izvanredan rast u poslednjem kvartalu. Isporuke vozila NIO-a u drugom kvartalu više su nego udvostručene na 57.300 jedinica.

Sniženje cena i rastuća promena potražnje potrošača ka električnim i hibridnim vozilima umesto vozila na benzin glavni su razlozi za snažnu prodaju kineskih električnih vozila u poslednjih nekoliko meseci, rekao je Cui Dongshu, generalni sekretar Kineske asocijacije za putnička vozila (CPCA). Prodaja novih energetskih vozila, uključujući električna vozila i plug-in hibride, u Kini činila je 46,7 odsto ukupne prodaje automobila u maju, što je novi mesečni rekord, prema podacima CPCA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari