Čačanski stočari i mlekari nezadovoljni sporazumom sa Ministarstvom poljoprivrede 1foto Miloš Rafailović

Udruženje proizvođača mleka i stočara Šumadije i Pomoravlja saopštilo je danas da nije zadovoljno potpisanim Sporazumom sedam udruženja poljoprivrednika i Vlade Srbije i da zbog toga najavljuje proteste, preneli su lokalni mediji u Čačku.

Udruženje navodi da Sporazum sa Vladom Srbije, koji je potpisan juče, predviđa da poljoprivrednici dobiju 17.000 dinara za sertifikovano seme i 60.000 dinara po junici.

„To je za nas ništa, jer tih 17.000 dinara u ovom delu Srbije retko ko će dobiti, jer mi imamo problem sa upisom parcela, imamo problem sa katastrima i ugovorima. Pregovori su bili da se urede katastri i da se po drugom osnovu izvrši naplata troškova goriva. Ovako nemamo ništa“, navodi se u saopštenju.

Udruženje podseća da su stočari za junice tražili 100.000 dinara po grlu, da bi uspeli da unaprede i povećaju stočni fond i ocenjuju da to neće uspeti sa onim što im nudi Vlada Srbije.

„Dizel niko nije pominjao iako smo imali obećanje da ćemo po grlu imati dizel bez akcize i da će se naći model za povrtare i voćare“, navodi se u saopštenju.

Udruženje proizvođača mleka i stočara Šumadije i Pomoravlja navodi da lice koje je potpisalo sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije nije pravni zastupnik njihovog Udruženja i da je „samim tim Sporazum ništavan“.

„Sve ćemo to preko suda i dokazati“, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka i stočara Šumadije i Pomoravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari