Čadež o novom partnerstvu Srbije i Nemačke: Rast BDP-a Srbije i do sedam odsto godišnje 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Predsednik Privredne komore (PKS) Srbije Marko Čadež izjavio je danas na Hamburškoj konferencije o održivosti da su Srbija i Nemačka ušle u partnerstvo u novom investicionom ciklusu do 2040, u kome se očekuju direktna ulaganja od 40 milijardi evra, pre svega u nove tehnologije, električna vozila i e-mobilnost.

Čadež je konstatovao da novo partnerstvo, kao i pristupanje Srbiji Globalnoj alijansi za baterije može povećati rast BDP Srbije i do sedam odsto godišnje.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniša Mitović rekao je da će novi ciklus ulaganja otvoriti prostor i za investicije u sektore prerade otpada i otpadnih voda, omogućiti čistiji vazduh i zemljište te zaposliti „zelene“ radnike i stvoriti nove obrazovne programe na fakultetima.

On je dodao da sve to može dovesti do toga da ekonomija Srbije kroz zelenu transformaciju raste do sedam odsto godišnje.

Mitović je naglasio da će građani Srbije ključnu dobit zelene tranzicije imati kroz čist vazduh, bolji pristup pijaćoj vodi, tretman otpadnih voda i racionalno upravljanje otpadom i uklanjanje smetlišta i deponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari