Čadež: Poljoprivredni proizvođači su 'čuvarkuće' Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Mali poljoprivredni proizvođači svojim trudom i radom na najbolji način čuvaju Srbiju i odlukom da ostanu ili se vrate na selo daju najbolji primer i drugima da to učine, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež.

Čadež je na dodeli nagrada „Najdomaćin 2023“ u PКS čestitao poljoprivrednim proizvođačima na, kako je rekao, hrabrosti i kreativnosti, jer se svakodnevno bore u ne tako lakim uslovima da sačuvaju tradicionalno, ali i uvedu moderne alate poslovanja u svoja gazdinstva.

„I to je ono što vas izdvaja, marljiv rad, energija i kvalitetni proizvod“, kazao je predsednik PКS i pozvao poljoprivredne proizvođače da se prijave za dobijanje žiga „Čuvarkuće“, oznake kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda.

Istakao je da su vrata Privredne komore Srbije otvorena za sve poljoprivredne proizvođače i da im Кomora može pomoći da se povežu sa velikim dobavljačima i trgovinskim lancima, kao i kroz organizaciju njihovog učešća na biznis forumima i sajmovima.

Takođe, kako je naveo, kroz edukaciju i Poslovnu akademiju PКS, na raspolaganju su im najnovija saznanja i tehnologije koje im mogu biti korisne za unapređenje njihovog biznisa.

„Raduje me što je sve više malih proizvođača koji se odlučuju na iskorak, da krenu sa preradom svojih primarnih proizvoda i što sve više njih koristi nove digitalne alate i uvode inovacije u poslovanje“, rekao je Čadež.

Dodao je da je da Grupacija za organsku proizvodnju PКS nudi savetodavne usluge, ali i pomoć pri apliciranju za sredstva kod različitih fondova, kao i pomoć pri povezivanju poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnje sa sektorom ruralnog turizma.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da se o proizvodima iz Srbije govori širom sveta i da se otvaraju nove prilike za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na ino-tržišta.

„Gde god da sam putovala po svetu priča se o našim proizvodima, a nigde se ne priča o ljudima koji su to napravili i koji to žive 24 sata. Zato, mislim da svako od vas ko se prijavio može da ponese titulu Najdomaćina“, rekla je Tanasković poljoprivrednicima.

Na konkurs za „Najdomaćina 2023“, koji je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, prijavilo se više od 400 domaćinstava.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biran je iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a ukupan nagradni fond iznosio je sedam miliona dinara.

Glavnu nagradu od dva miliona dinara dobio je Miloš Cvetkov iz Dimitrovgrada.

Pobednici u kategoriji stočarstva su Erika Horvat Sam i Goran Bojović i njima je pripalo po 500.000 dinara.

Nagradu za povrtarstvo u vrednosti od pola miliona dinara osvojio je Lazar Ćalić.

Pobednici u kategoriji voćarstva su Radenko Novaković i Živorad Ranković koji su osvojili po 500.000 dinara, dok su pobednici u kategoriji povrtarstva Voja Tošović i Slavoljub Nikolić kojima je pripalo, takođe, po pola miliona dinara.

U kategoriji organske proizvodnje sa po 500.000 dinara nagrađeni su Dragiša Ignjatović i Pavle Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari