Čadež: Zapadni Balkan u fokusu austrijskih privrednika 1Marko Čadež Foto: PKS

Austrijski privrednici zainteresovani su za investiranje i poslovanje na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji i Albaniji, a u planu je otvaranje zajedničkog izložbenog prostora – „show room“ zapadnobalkanskih ekonomija u Beču, gde će biti predstavljene privrede regiona, projekti, proizvodi i usluge, najavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je na tradicionalnom skupu „Dan austrijskog izvoza“ u Beču, u organizaciji Privredne komore Austrije, istakao da je Zapadni Balkan prvi put u fokusu austrijskih privrednika i to na dva najznačajnija tržišta u regionu – srpskom i albanskom, saopštila je PKS.

Skup kojem prisustvuju i svi predstavnici austrijske diplomatije koji promovišu austrijsku privredu u svetu bila je prilika da se predstave potencijali regiona, kao i poslovne mogućnosti, s obzirom da region itekako ima šta da ponudi, izjavio je Čadež.

„Srbija i Albanija su u fokusu, imajući u vidu da su to dva najveća tržišta, dve najbrže rastuće ekonomije u celom regionu i jasno je da politička i ekonomska stabilnost, ukupna stabilnost celog regiona zavisi od odnosa Srbije i Albanije i Srba i Albanaca i moramo jedni sa drugima da razgovaramo“, naglasio je Čadež.

 

Istakao je da Srbija i Albanija imaju itekako dobre ekonomske veze.

 

„Čini mi se da smo na pravom putu, čim smo došli i u fokus austrijske privrede. Ovo je jedinstvena prilika da prikažemo kakve su mogućnosti za ulaganje i predstavimo zajedničke projekte na Zapadnom Balkanu“, rekao je Čadež.

 

Istakao je da se radi na tome da šest ekonomija Zapadnog Balkana otvore zajednički prostor u Beču, kako bi još bolje predstavili ekonomske potencijale privreda.

„Čini mi se da idemo u dobrom pravcu i da ćemo uskoro imati dosta dobar prostor u Beču koji će 365 dana u godini biti mesto na kojem možemo da predstavljamo naše proizvode, usluge i naše privrede na pravi način“, kazao je Čadež.

Govoreći o „Otvorenom Balkanu“, Čadež je naveo da se pokazalo da je i njen cilj, kao i drugih regionalnih projekata i inicijativa da približi ekonomije zemalja u regionu, u prilog čemu govori i veliko interesovanje za zajedničke radne dozvole.

Dodao je da je svaka inicijativa koja približava i čini da tržište regiona bude više integrisano i jedinstveno – u Austriji interesantna, te će i zajednički prostor za predstavljanje regiona doprineti da domaće kompanije imaju bolji pristup austrijskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari