Vrednost pregovaračkih postupaka u nabavkama po hitnosti u drugom tromesečju prošle godine, tačnije pred izbore i za vreme njih, dostigla je rekordnih 8,7 milijardi dinara, rekao je juče direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović. Od ukupne vrednosti, tvrdi Jovanović, čak 83 odsto je bilo neregularno.


– U periodu posle izbora, od jula do decembra, ukupna vrednost pregovaračkih postupaka po hitnosti bila je četiri puta manja i iznosila je oko dve milijarde dinara, a neregularnih postupaka značajno je manje, procenat pada na devet odsto – rekao je Jovanović. Novim zakonom Upravi za javne nabavke dato je pravo da pokreće prekršajne postupke, podsetio je direktor ovo institucije, ali kako on ne može da se primenjuje retroaktivno, slučajevi iz 2012. u kojima je uočeno mnogo nepravilnosti dostavljeni su Državnoj revizorskoj instituciji i budžetskoj inspekciji.

Prema njegovim rečima, devet od 10 postupaka javnih nabavki se uspešno okončalo što je dobar rezultat. „Javna preduzeća čine 70 odsto ponuđača. Velika je zastupljenost pregovaračkih postupaka, a u skoro 50 odsto slučajeva bilo je pregovaranje sa samo jednim ponuđačem“, napomenuo je Jovanović. S obzirom na to da novi zakon predlaže da se čuje i mišljenje Uprave, Jovanović je ubeđen da će ove godine broj pregovaračkih postupaka biti znatno smanjen.

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija za Srbiju Vilijam Infante istakao je da je reforma sistema javnih nabavki ključni činilac u borbi protiv korupcije i naveo da je važna i preventivna uloga Uprave za javne nabavke, koja je dodatno ojačana novim ovlašćenjima. „Važno je da se Upravi za javne nabavke obezbede dovoljna finansijska sredstva, kadrovski i prostorni kapaciteti“, rekao je Infante.

Vrednost nabavki 297 milijardi dinara

Ukupna vrednost javnih nabavki u 2012. bila 297 milijardi dinara. U prvoj polovini godine vrednost javnih nabavki bila je 173 milijarde dinara, a u drugoj 124 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari