Car:Go - državni neprijatelj broj jedan 1Foto: BETA/ Kabinet potpredsednice Vlade - MGSIS

Preksinoć oko 19 sati združenom akcijom Saobraćajne i Komunalne policije, gradskog saobraćajnog inspektora i Parking servisa zaplenjen je automobil autoprevoznika Jovana Šarovića, koji je vozio za CarGo.

Ova akcija je zanimljiva ne samo zbog broja angažovanih državnih službenika, već i načina na koji je sprovedena. Naime, jedan čovek je naručio vozilo preko aplikacije Car:Go, vozaču je rekao da je imao moždani udar, da će uskoro imati operaciju srca i da se teško kreće. Kada su stigli na odredište Šarović je pomogao čoveku da izađe, čak ga i zagrlio i poželeo sreću, da bi se u sledećem trenutku putnik ispravio i odšetao u policijski automobil, a oko vozača su se stvorili komunalni, saobraćajni policajac i saobraćajni inspektor.

Ova očigledno pažljivo planirana operacija po ugledu na one iz filmova, u kojima doduše jure prave kriminalce, a ne autoprevoznike, je po svemu sudeći bila i nezakonita. Saobraćajni inspektor grada Beograda je izdao rešenje o privremenom oduzimanju vozila sa obrazloženjem da je Šarović bez dozvole obavljao i naplatio taksi prevoz u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je većim delom stupio na snagu 6. novembra ove godine. Većim delom, ali ne i u delu koji se odnosi na „taksi prevoz, inspekcijski nadzor i kaznene odredbe u obavljanju taksi prevoza koje se primenjuju po isteku tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona“, kako stoji u poslednjem stavu ovog zakona. I u Car:Go ističu da po zakonu imaju do 7. februara rok da se prilagode novim propisima i da im nije jasno zašto je inspekcija sada krenula na njihovu kompaniju. „Čini se da se ovde radi o zastrašivanju“, kažu u ovoj kompaniji.

Na ovome se ne završava kontroverza oko ovog slučaja. Naime juče je Car:Go obavestio javnost o ovom slučaju prenevši reči Šarovića kome su policajci i inspektor između ostalog rekli da oni nemaju ništa protiv njega, ali da je „ovo politika“ i da rade po nalogu „ministarke saobraćaja“.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović reagovala je juče saopštenjem u kome optužbe kompanije Car:Go naziva neistinitim i zlonamernim i „do sada nezabeleženim u poslovnoj komunikaciji“.

„Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović vodi resor saobraćaja, ali u resoru kojim upravlja ne nalaze se ni obična policija, ni policija u civilu, niti Komunalna policija, pa samim tim potpredsednica Zorana Mihajlović ne može niti ima mogućnost da njima izdaje bilo kakve naloge“, navodi se još u odgovoru Ministarstva.

Međutim, na sreću ili nesreću Šarović je ceo razgovor sa državnim službenicima, pa i policajcima snimao, a na snimku u koji je i Danas imao uvid jedno od lica koja su tu bila prisutna kaže „ovo je po nalogu ministarke saobraćaja“.

U kompaniji Car:Go kažu da pravni tim sprema tužbu protiv službenih lica, ali i poručuju svim vozačima Car:Go da će kompanija stati iza njih. Šarović ističe da mu je Car:Go obezbedio drugi automobil s obzirom da on ima firmu za autoprevoz, preko koje inače uredno plaća porez, od čega živi.

Zanimljiva je i još jedna okolnost, a to je da su taksisti na svojoj Viber grupi, kako kaže Šarović upozoravali tzv. „divlje“ taksiste da ne izlaze na ulicu taj dan jer će biti kontrole.

Advokat Željko Simić napominje da je kod nas hroničan problem sprovođenje zakona.

„Ako u zakonu piše da primena počinje od određenog trenutka, onda ona ne može da počne pre toga. Inače u Srbiji se takve stvari dešavaju. Imali smo slučaj da su regularnom taksisti zaplenili automobil zato što je vozio migranta, iako on po zakonu mora da vozi svakog ko mu uđe u vozilo ako se dogovore o ceni, a nije dužan da legitimiše putnike“, kaže on dodajući da s druge strane divlji taksisti voze neometano pa čak i ispred sudova i tužilaštava.

Gradska uprava: Nije zaplena već privremeno oduzimanje

U odgovoru na pitanje po kom osnovu je Komunalna policija učestvovala u akciji iz gradskog Sekretarijata za informisanje dobili smo odgovor da se ovde radi o akciji Sekretarijata za inspekcijske poslove, kome su komunalni policajci pružali asistenciju prilikom kontrole auto-taksi prevoza na teritoriji grada Beograda.

„U vezi sa konstatacijom da je automobil zaplenjen, obaveštavamo vas da se ne radi o zapleni automobila, već je inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove u vršenju inspekcijskog nadzora nad obavljanjem domaćeg prevoza, automobil privremeno oduzeo, shodno odredbi člana 149. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Takođe, Sekretarijat za poslove komunalne policije će vršiti kontrolu ove oblasti i u skladu sa članom 156a Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kojim su komunalnim policajcima data veća ovlašćenja, odnosno mogućnost da u izvršavanju nadležnosti grada Beograda u oblasti taksi prevoza, ukoliko utvrde da taksi prevoz obavlja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje nema odobrenje, dužni su i ovlašćeni da privremeno oduzmu vozilo, sačine zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, izdaju potvrdu o oduzetom vozilu i bez odlaganja zapisnik i potvrdu dostave gradskoj upravi, odnosno upravi nadležnoj za inspekcijske poslove u oblasti saobraćaja“, navodi se u odgovoru gradske službe. Od MUP-a nismo dobili odgovor na pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari