Carina na kineske električne automobile 100 odsto: Kanada se pridružila SAD 1Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Kanadska vlada je danas objavila da uvodi carinu od 100 odsto na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje, što su ranije odlučile i SAD.

Premijer Džastin Trudo danas je objavio i da će Kanada uvesti carinu od 25 odsto na uvoz kineskog čelika i aluminijuma.

„Akteri poput Kine su izabrali da sebi daju nepoštenu prednost na globalnom tržištu“, kazao je Trudo na sednici vlade u Halifaksu, u Novoj Škotskoj.

Vlada Trudoa je letos počela 30-dnevne konsultacije o tom pitanju kako bi se, prema rečima zamenice premijera Kristije Frilend, suprotstavila „jasnom nastojanju kineskih kompanija da preplave globalno tržište ponudom“.

Potez Kanade je usledio nekoliko nedelja pošto su i SAD i Evropska komisija najavili povećanje carina na uvoz kineskih električnih vozila.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ohrabrio je Kanadu da učini isto tokom jučerašnjeg sastanka sa Trudoom u Halifaksu.

Od električnih vozila kineske proizvodnje, u Kanadu se trenutno uvoze jedino ona kompanije Tesla, izrađena u fabrici te kompanije u Šangaju. U ovom trenutku u Kanadi nema ni prodatih ni uvezenih električnih vozila nekog kineskog brenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari