Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva u vodoprivrede Srbije bi do kraja januara trebalo da sastavi listu poljoprivrednih proizvoda za koje će od Evropske unije zatražiti produžavanje carinske zaštite nakon 2014. godine. Reč je o proizvodima na nivou nulte carinske zaštite za koje statistički treba da se utvrdi da li imaju problem u slučaju konkurencije iz EU.


Iako rok za izradu te liste još uvek nije istekao nadležni u Ministarstvu poljoprivrede su već obelodanili da će se na njoj nalaziti voćarski proizvodi i svinjsko meso. Vojislav Stanković, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, ističe da bi država od Evropske unije i posle 2014. godine trebalo da traži produžavanje carinske zaštite za grupu takozvanih „najosetljivijih“ poljoprivrednih proizvoda.

– U tu grupu proizvoda treba da uđu mleko i prerađevine od mleka, svinjsko, juneće, živinsko meso i mesne prerađevine, voće i povrće kao i voćni sokovi. Takođe, smatram da bi zaštita trebalo da bude na prošlogodišnjem nivou i da bi je trebalo produžiti u narednih pet godina. To je optimalan period u kome bi moglo da se oporavi srpsko stočarstvo. A stočarstvo je jedan od „potpornih stubova“ svake poljoprivrede i nema sveukupnog razvoja poljoprivrede u slučaju da stočarstvo nije razvijeno – ističe naš sagovornik.

Evropska komisija će na sastanku Pododbora za poljoprivredu krajem januara doneti odluku da li je moguće prihvatiti zahtev Srbije za produžavanje carinske zaštite pojedinih proizvoda i posle 2014. godine. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je krajem prošle godine da će se sa Evropskom unijom razgovarati o tome kako da poljoprivreda Srbije ne bude oštećena zbog smanjenja ili ukidanja carina na pojedine poljoprivredne i prehrambene proizvode uvezene iz Evropske unije. Srbija je prilikom potpisivanja Prelaznog trgovinskog sporazuma dogovorila šestogodišnji period postepenog snižavanja i ukidanja carine pri uvozu poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz EU, taj period ističe 1. januara 2014. godine. Od 2001. godine kada je Evropska unija dozvolila bescarinski izvoz proizvoda iz Srbije u EU, Srbija je iskoristila samo 20 odsto te mogućnosti. Razlog za to je taj da Srbija do sada nije uspela da uspostavi standarde proizvodnje i kontrole hrane koji su uslov za izvoz u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari