Akcionarsko društvo za proizvodnju elektroopreme i postrojenja Minel elektrooprema iz Ripnja odnedavno jeste u bankrotstvu, ali nije nikome dato u zakup, tvrdi za Danas stečajna upravnica te firme Andrijana Živanović. Ova firma je u oktobru otišla u stečaj, gotovo istovremeno kad i još nekoliko firmi iz sistema Minel, čiji je vlasnik do sredine prošle godine bio biznismen Nenad Popović, a nedavno i u bankrot jer niko nije ponudio plan njene reorganizacije.

 „Mada sam ja dala stručno mišljenje da uslovi za reorganizaciju postoje, reorganizaciju koja bi doduše bila teška, ali ne i nemoguća u zakonskom roku od 90 dana plan reorganizacije nije podne niko“, kaže za Danas Andrijana Živanović. Ona je potvrdila da je sa firmom SHSF, u vlasništvu Čedomira Jovanovića i njegove žene, sklopila jednokratan ugovor male vrednosti, a radi okončanja jednog posla koji je Minel elektrooprema ranije započeo i da je na tom poslu firma SHSF, koja je do oktobra bila registrovana za konsultantske poslove, a od tada za trgovinu metalima, angažovala izvestan manji broj od ukupno preko 200 radnika Minel elektroopreme koji su otvaranjem stečaja ostali bez posla. „Minel elektrooprema nije imao sredstava da okončanje tog posla isfinansira, pa je Minel dao poluproizvode, a SHSF preostali potrebni repromaterijal“, kaže Živanovićeva.

Ona kaže da je u principu i za firmu i za društvo uvek bolje da se firma u stečaju (ili bankrotstvu) proda kao pravno lice i da nastavi da radi, ali da u slučaju Minel elektroopreme ne može odluku da prejudicira. „Firma ima velike hipoteke većeg broja banaka, gotovo kompletna imovina joj je pod hipotekom i od tih banaka poverilaca zavisiće u najvećoj meri konačna odluka da li će firma biti prodata kao pravno lice ili će biti prodavani pojedini delvi opreme“, kaže Živanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari