CEFTA: Čeka se usvajanje važnih sporazuma za region 1Foto: Shutterstock/Harvepino

Ministri ekonomija Zapadnog Balkana i vršiteljka dužnosti direktora Sekretarijata CEFTA Danijela Gačević razgovarali su u Berlinu o ekonomskim prilikama u regionu i o odlukama CEFTA o olakšavanju trgovine koje čekaju na usvajanje, saopštila je danas CEFTA.

Odluke čije se usvajanje očekuje odnose se na elektronsku trgovinu, usluge dostave paketa, sprečavanje neopravdanog geoblokiranja, profesionalnu kvalifikaciju, intelektualnu svojinu, upravljanje rizikom, usluge turističkih agencija, osiguranje motornih vozila, priznavanje ovlašćenih privrednih subjekata i rešavanje trgovinskih sporova, saopštila je CEFTA.

Danijela Gačević je istakla da bi usvajanje ovih sporazuma bio važan korak ka zajedničkom regionalnom tržištu koje je usklađeno sa standardima EU.

U cilju postavljanja buduće agende, ministri su se okupili u sredu u Berlinu povodom desetogodišnjice Berlinskog procesa, a konferenciju je organizovao savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Nemačke Robert Habek.

U zaključcima sa konferencije ističe se sve veći značaj Zapadnog Balkana na evropskoj ekonomskoj sceni. Naglašeno je da napredak u okviru zajedničkog regionalnog tržišta otvara vrata regionu ka jedinstvenom tržištu EU, koristeći prilike koje pruža Plan rasta Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari