Zbog izbegavanja države da Zastavi-Oružju izda dozvole za izvoz, ta fabrika je samo od nerealizovanih aranžmana sa Libijom, vrednog 37 miliona dolara, već izgubila deset miliona dolara, a dovedena je u pitanje i realizacija ostalih ugovora kragujevačkih oružara sa inostranim partnerima.

Predsednik Sindikata Zastave Oružja Dragan Ilić pojasnio je juče na konferenciji za novinare da je kragujevačka fabrika u martu prošle godine potpisala prvi ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja u Libiju, u vrednosti od 14,5 miliona dolara. Drugi ugovor sa Libijom, vredan 22,5 miliona dolara, kragujevački oružari potpisali su u oktobru prošle godine. Kako u minulih godinu dana od države nisu dobili dozvolu za realizaciju prvog ugovora, Libijci su u međuvremenu od novog isporučioca iz Istočne Evrope nabavili pešadijsko naoružanje vredno deset miliona dolara.

Zastava Oružje traži i dozvole za izvoz pešadijskog naoružanja u jednu afričku zemlju, od koje je uzet avans od 400.000 dolara, kao i za isporuku lovačko-sportskog oružja u Pakistan, u vrednosti od 400.000 dolara. Oružari od države traže i dozvolu za izvoz lovačko-sportskog oružja u Južnu Afriku (vrednost aranžmana 60.000 dolara). U istom prošlogodišnjem mesecu zatražili su i dozvolu za slanje eksponata (lovačkih karabina i pištolja) za sajam oružja u američkom gradu Orlandu. Kragujevačka fabrika je u februaru zatražila i dozvole za ugovorenu isporuku oružja u Crnu Goru, u vrednosti od dva miliona dolara, kao i za izvoz 35.000 pušaka u jednu afričku zemlju, ali ni ti zahtevi nisu realizovani.

– Svi izvozni poslovi naše fabrike ugovoreni su preko privatnih firmi. Posredstvom nekih medija spočitava nam se da je naš posao sa Libijom ugovorila firma koja je ranije, navodno, bila umešana u neke sumnjive poslove, što, koliko je nama poznato, nikada dokraja nije razjašnjeno. Ono što mi, međutim, u vezi sa tom firmom pouzdano znamo jeste da ona ima dozvolu za rad, koju je izdala država – ističe Ilić, napominjući da se prometom oružja u Srbiji bavi čak 106 firmi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari