Iz državne kase ove nedelje počelo je skidanje iznosa od 600.000 dinara na osnovu izvršne presude o nadoknadi troškova nastalih u oktobru 2006. neosnovanim hapšenjem Vojkana Strugara, jednog od pet članova konzorcijuma koji su na aukciji godinu dana ranije kupili hotelski kompleks Fontana u Vrnjačkoj banji.

Još oko 1,4 miliona dinara po istom osnovu nije još u statusu izvršenja jer se predmet nalazi pred Ustavnim sudom, a suđenje po odštetnom zahtevu tek predstoji. Naime, Strugar se pre sedam godina odazvao pozivu MUP-a Kraljevo da „u svojstvu građanina da informacije o privatizaciji HTP Fontane „, ali je odmah uhapšen i u zatvoru je proveo gotovo dva meseca. Od optužbe da je zloupotrebio službeni položaj iako nije bio u radnom odnosu u Fontani, odustao je tužilac prošle godine. Istovremeno kad i Strugar, po istom receptu uhapšen je i drugi član tog konzorcijuma, Dragan Milošević, koji je bio i tehnički direktor u Fontani, a optužbe da je zloupotrebom položaja utajio porez oslobođen je posle višegodišnjeg sudskog spora, pre mesec dana. Milošević tek treba da uđe u postupak za utvrđivanje nadoknade štete.

Podsetimo, nekoliko meseci nakon hapšenja dvojice članova konzorcijuma, početkom 2007. Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji tog hotelskog kompleksa uz obrazloženje da nije realizovana investicija. Strugar i Milošević međutim tvrde da se to ulaganje na koje ih je obavezivao ugovor i danas nalazi na spisku imovine Fontane. Odluka Agencije o poništavanju te privatizacije takođe je u sudskom sporu.

– Dočekali smo pravdu i posredno dokazali da je brutalno hapšenje bilo ne samo neosnovano, nego i smišljeno, sa ciljem da nam se otme imovina u Fontani. Nastalu štetu, nažalost, već plaćaju građani Srbije, a to je samo deo jer će se odšteta, ukoliko uspemo da dokažemo nezakonito poništavanje ugovora o privatizaciji, tek utvrđivati – kaže za Danas Strugar i „apeluje na institucije da prestanu sa zloupotrebama jer se time samo uvećava šteta“. On kaže da će insistirati da se utvrdi individualna odgovornost za postupanje za koje sada građani plaćaju ceh.

Milošević je ogorčen i zbog sleda događaja nakon puštanja iz zatvora i tvrdi da iako je uspeo da dokaže kako je hapšenje bilo neosnovano, nije mogao da spreči maltretiranja koja je doživljavao na poslu, gde su ga u jednom trenutku sa mesta tehničkog direktora prebacili na posao noćnog čuvara. „Sve je bilo sračunato kao pritisak da bih napustio firmu. Na kraju, dao sam otkaz, i sada sam bez posla“, kaže.

Kostić odustaje od Fontane?

Iako je u novom postupku prodaje HTP Fontane bilo predstavljeno da je sa MK grupom taj posao već zaključen, istina je da se u pregovorima nije daleko odmaklo niti je Agencija za privatizaciju oglasila tu aukciju. U MK grupi nismo mogli da dobijemo potvrdu niti demanti tvrdnje da je Kostić, navodno, odustao od kupovine nakon što su ga neki od članova bivšeg konzorcijuma obavestili da je raskid ugovora sa njima u sudskom sporu. Po Zakonu o privatizaciji, to nije smetnja za novu prodaju, jer ako Agencija i izgubi spor, dužna je samo da prvom vlasniku nadoknade štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari