U Pirotu je još prošle godine potpisan Protokol o saradnji, ali SES još uvek nije formiran. Kako stvari stoje, to se neće ni desiti uskoro, jer nedostaje treći partner, odnosno Unija poslodavaca, na čijoj reprezentativnosti na lokalnom nivou insistira Veće Saveza samostalnih sindikata ove opštine. Predsednik Veća SSS opštine Pirot Rodoljub Ćirić kaže da se poslednjih nekoliko godina govori o formiranu SES-a.

– Razlog što to nije učinjeno jeste taj što nemamo trećeg učesnika. U Pirotu nedostaje Unija poslodavaca, koja nije dokazala svoju reprezentativnost i nije upisana u registar udruženja poslodavaca. Ovde postoji ogranak Unije poslodavaca, ali mi ne želimo da formiramo Socijalno-ekonomski savet ako u njemu nema najvećih organizacija, odnosno poslodavaca koji zapošljavaju najveći broj radnika. Besmisleno je da neki poslodavci koji iza sebe nemaju radnike predstavljaju poslodavce, kaže Ćirić.

On podseća da je ovaj sindikat prošle godine sa opštinom Pirot potpisao Protokol, a početkom ove godine je održan prvi sastanak Samostalnog sindikata i lokalne samouprave.

– I na tom sastanku smo konstatovali da je neophodno formirati SES. Dogovorili smo se da Veće SSS pripremi sporazum o njegovom osnivanju. Mi smo to uradili, naše veće ga je usvojilo i sporazum smo dostavili lokalnoj samoupravi. Postoji dobra volja predsednika opštine da se SES formira, ali ne želimo da se to radi samo radi forme umesto da se bavi socijalnim i materijalnim položajem radnika. Zanimljivo je da je ovde saradnja sindikata i lokalne samouprave izuzetna. Za SES nam dakle fali treći partner gde bismo zajednički rešavali nagomilane probleme. Čim Unija poslodavaca dokaže svoju reprezentativnost, Savet će se formirati. Bez toga nema Saveta i ne može se upisati u registar, kaže Ćirić.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da se o formiranju Saveta razgovara već tri godine.

– To što nije formiran SES odgovorni su drugi partneri, a ne opština. Sa jedne strane ima problema oko dokazivanja reprezentativnosti sindikata na lokalnom nivou na čemu insistira Samostalni sindikat, a sa druge strane je problem što najveći poslodavci „Tigar A.D.“ i „Tigar Tajers“ nisu članovi Unije poslodavaca. U razgovorima sa Samostalnim sindikatom došli smo do zaključka da je problematično formirati Savet, a da nemate najvećeg poslodavca koji zapošljava 4.500 radnika. Jedno vreme je bilo i diskutabilno da li će i „Prvi maj“ prihvatiti da bude član Saveta. To je već 6.000 radnika. Bez ta dva poslodavca mi zaista ne možemo da formiramo SES koji bi radio punom snagom, kaže Vasić.

Sa druge strane koordinator Unije poslodavaca Srbije u Pirotu Marina Jovanović kaže da SES nije formiran iz razloga što, kako je rekla, Samostalni sindikat „nije načisto sa time ko je u ovom gradu reprezentativan“.

– Jedino sebi ne spore reprezentativnost. Sa opštinom nismo imali problema, a u „Tigru „ i „Tigar Tajersu“ su nam rekli da žele da učestvuju u radu Saveta, ali ne žele da budu članovi ne samo Unije već bilo koje organizacije, jer su navodno oni institucije same za sebe. Za nas je novina i to što Samostalni sindikat Uniji poslodavaca osporava reprezentativnost. Na nivou države je formiran SES u kome su Vlada, dva reprezentativna sindikata – Samostalni i „Nezavisnost“ i Unija poslodavaca. Ne mogu da shvatim da samo naš grad ima takve probleme. U mnogim gradovima je formiran SES bez problema. Protiv toga sam da neko osporava rad SES-a jer poslodavci finansiraju budžet sa 87 posto, a 13 posto finansiraju radnici. Jedini koji treba da se pitaju gde se troše pare iz budžeta su poslodavci. Niko ne traži da se dokazuje reprezentativnost osim Samostalnog sindikata, kaže Jovanovićeva.

Regionalni poverenik UGS Nezavisnost za Pirotski okrug Miroljub Antić podseća da je SES u Pirotu formiran još 2003. godine, da je održao dve-tri sednice, ali je posle raspuštanja SO Pirot i uvođenja privremenih mera njegov rad potpuno zamro, iako nijednim aktom nije ukinut.

– Tada su ga potpisali lokalna samouprava, Samostalni i sindikat Nezavisnost i Unija poslodavaca. To što sada Samostalni sindikat spori našu i reprezentativnost Unije, dokaz je kako ne treba da se radi. SES treba da se zasniva na principu dobrovoljnosti da bi dao rezultate. Mi smo spremni da se obnovi njegov rad. Zainteresovani su i Unija poslodavaca i lokalna samouprava. Problem očito leži samo u Samostalnom sindikatu.

Nacionalni i lokalni nivo reprezentativnosti

Na nacionalnom nivou jasno je da su Samostalni i UGS Nezavisnost dokazali svoju reprezentativnost. Smatram da nema nikakvih problema da SES u Pirotu počne da radi. Mislim da bi predsednik opštine trebalo da pozove sve partnere i konačno se formira SES. Nema šta mi ovde da dokazujemo, jer funkcionišemo kao povereništvo UGS Nezavisnost koji je registrovan u Beogradu, kaže Miroljub Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari