Srpsko finansijsko tržište i dalje oseća posledice prouzrokovane letnjom pauzom. Aktivnih investitora je malo, pa se prosečan promet na Beogradskoj berzi, ostvaren u prethodne dve nedelje, spustio na sedamdesetak miliona dinara, dok je u jučerašnjem trgovanju postignut iznos od 81 miliona dinara.

Srpsko finansijsko tržište i dalje oseća posledice prouzrokovane letnjom pauzom. Aktivnih investitora je malo, pa se prosečan promet na Beogradskoj berzi, ostvaren u prethodne dve nedelje, spustio na sedamdesetak miliona dinara, dok je u jučerašnjem trgovanju postignut iznos od 81 miliona dinara. Smanjena likvidnost pogoduje većim i češćim cenovnim oscilacijama, te se lako dešava da uz male otrgovane iznose cene pojedinih kvalitetnih akcija dosta izgube na vrednosti, kao što je to juče bio slučaj sa hartijama od vrednosti pirotskog Tigra čija je cena pala za devet odsto, odnosno na 1.100 dinara (promet je iznosio 1,8 miliona dinara). To je daleko od realne slike ove kompanije, koja iz dana u dan beleži bolje poslovne rezultate i pretenduje na to da postane jedan od vodećih proizvođača gumene obuće u Evropi.
Pojedinačno najveći promet ostvaren je u trgovanju akcijama niške AIK banke na koje je potrošeno 21,9 miliona dinara. Po 14,7 miliona dinara investitori su potrošili na hartije od vrednosti novosadske Metals banke i beogradske Komercijalne banke, dok je na vlasničke papire preduzeća Sacen iz Novog Sada izdvojeno 4,4 miliona dinara. Na poslednjem mestu liste najtrgovanijih našle su se akcije Tigra. Obveznicama stare devizne štednje Republike Srbije trgovano je ukupno za 166.184 evra, a najviše serijama koje dospevaju na naplatu 2011. (49.157 evra), 2009. (46.785 evra) i 2010. godine (45.318 evra).
Pored smanjenog prometa zabeležen je i smanjen broj emisija akcija kojima se trguje. Juče se trgovalo sa njih 69, od kojih je devetnaest kraj trgovanja dočekalo u plusu, a njih 22 u minusu. Najvaći pad cene beleže akcije Kredit banka iz Kragujevca (20 odsto), dok je maksimalan rast od 20 odsto zabeležen u trgovanju akcijama novosadskog preduzeća Sacen. Za kraj recimo da su dva indeksna pokazatelja Beogradske berze, BELEXLINE i BELEX15, uspela da poprave svoju vrednost za 0,65, odnosno 0,29 odsto, dok indeks SRX beleži pad od 0,26 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari