Malinari posle sastanka u Arilju: Ili ćemo dobiti neku cenu, ili treba da dignemo ruke od proizvodnje 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/MO)

Proizvođači malina imali su danas sastanak sa predstavnicima ministarstva i otkupljivačima ovog voća, kako bi se dogovorili oko cene proizvoda. Međutim, dogovor da se cena koriguje nije postignut, a dalji pregovori odloženi su za sledeću sedmicu.

Kako za Danas kaže Mileta Pilčević, predsednik udruženja malinara „Vilamet“, na sastanku do cene „nisu ni stigli“,

„Otkupljivači kažu da još uvek nisu u situaciji da podignu cenu, da čekaju kredite i da vide kako se ponaša svetsko tržište. Za iduću nedelju je odloženo da dođu iz ministarstva, i da se opet sastanemo svi. Za sedam dana će se nešto rešiti i odlučiti kod njih. Da li će potpisati neke ugovore ili su to izgovori, to ne znamo“, kaže on.

Naš sagovornik dodaje da se država nije ponudila da „doturi“ novca kako bi pojačala cenu, ako već otkupljivači nisu u mogućnosti.

„Za ovu godinu ništa, a za sledeću možda da se formira radna grupa i da se traže neka rešenja. Ako ne povećaju cenu ove godine, imamo u planu različite korake, ali bismo ipak da do cene dođemo mirnim putem ako je to moguće. Lako ćemo protestovati. Iduća nedelja je kraj, pa ili ćemo dobiti neku cenu, ili treba da dignemo ruke od svega i da ne proizvodimo malinu“, poručuje Pilčević.

Kako piše agencija Beta, sastanak u Arilju trajao je skoro tri sata, a potpredsednik Udruženja „Vilamet“ Lazar Todorović kaže da se otkupljivači, vlasnici hladnjača, nisu izjašnjavali koliko mogu da povećaju sadašnju otkupnu cenu, već su tražili novih sedam dana da utvrde da li su u mogućnosti da je povećaju i koliko.

Dodao je da su otkupljivači rekli da bi za tri nedelje većina njih trebalo da potpiše ugovore sa kupcima, pa će tada, kako su rekli, biti jasnije koliko mogu da plate malinu domaćim proizvođačima.

Udruženje „Vilamet“ traži da se malina od početka berbe do kraja plati po jedinstvenoj ceni od 350 dinara.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede Srbije Aleksandar Martinović koji je, prema rečima Todorovića, tražio da otkupljivači naprave „pomak u otkupnoj ceni“.

Todorović je rekao da će se na sastanku udruženja odlučiti šta će se dalje preduzeti.

Proizvođači iz tog udruženja su ranije najavljivali protest pred Vladom Srbije ako se ne nađe zadovoljavajuće rešenje, jer smatraju da je sadašnja otkupna cena niska, obzirom na to da se maline u trgovinama prodaju po ceni od oko 1.600 do 2.000 dinara za kilogram.

Rod malina je, kako je rekao Todorović, ove godine podbacio u Srbiji za 50 odsto, a manji je i u zemljama koje su najveći proizvođači: Poljskoj, Ukrajini i Čileu, zbog čega je i ponuda na tržištu manja, pa je „nelogično da cena ne raste za proizvođače, ali raste kod trgovaca“.

Prošle godine maline su otkupljivane po 180 do 200 dinara po kilogramu.

Todorović je rekao da su otkupljivači na sastanku rekli da upravo podižu kredite i da je u toku njihovo odobravanje, te da bi zaostala plaćanja za već predate maline uskoro trebalo da budu izmirena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari