Ukoliko otkupna cena maline ne bude 250 dinara i to u celoj Srbiji, Savez „Srpska malina“, asocijacija proizvođača koji čini 11 udruženja iz zapadne Srbije, zapretio je da će 7. jula u 11.55, organizovati blokadu saobraćajnice kod Arilja.


Malinari su uputili zahteve svim predsednicima gradova i opština u zapadnoj Srbiji, kao i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Trenutno, otkupna cena tog voća u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu iznosi od 200 do 230, a u ariljskom kraju od 150 do 160 dinara.

Borko Pavić, predsednik „Srpske maline“, rekao je za Danas da je Upravni odbor te asocijacije, na sednici održanoj u utorak veče u Arilju, zatražio od predsednika ariljske opštine Zorana Todorovića da do petka, 4. jula, sazove sastanak predstavnika lokalnih vlasti Ivanjice, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Nove Varoši, Prijepolja, Krupnja, Čačka, Gornjeg Milanovca i Užica kako bi zajednički zatražili hitan sastanak sa premijerom Vučićem i to najkasnije u subotu, 5. jula.

Pavić je dodao da je predsednik opštine Arije već reagovao i da je traženi sastanak trebalo da se održi već danas po podne, te da se iščekuje odgovor iz kabineta premijera Srbije.

– Od premijera očekujemo da preduzme mere kako bi se uredilo tržište i otklonile manipulacije i monopoli, čime će se zaštititi srpski seljak. Ako je kilogram maline u Šapcu i okolini 230 dinara, nema razloga da ista cena ne bude i drugde. Takve razlike nisu racionalno objašnjive. Ukoliko nam se premijer ne obrati, organizovaćemo protest, koji će trajati do ispunjenja naših zahteva – rekao je Pavić.

Na pitanje zbog čega u Ivanjicu nisu pozvali vlasnike hladnjača kako bi pokušali da reše međusobne probleme, Pavić je naveo da je prošle sezone takav sastanak održan u Užicu, prisustvovao mu je i tadašnji ministar poljoprivrede Goran Knežević, ali da skupi nije bio uspešan.

– Ni na jedan naš zahtev i izneti problem hladnjačari tada nisu reagovali, već su sve vreme vešto ćutali i zbog toga ih nismo zvali ovog puta – kazao je Pavić.

Inače, polovinom juna, Poslovno udruženje hladnjača saopštilo da je za proizvodnju kilograma sveže maline potrebno 0,69 evra i da je, zbog velike razlike u proizvodnoj i otkupnoj ceni, uzgoj tog voća veoma profitabilan, ali reagovala su udruženja malinara i ponudila svoju računicu, po kojoj je ta cena 1,18 evra.

Humanitarna pomoć

Malinari su odlučili da će od svakog otkupljenog kilograma tog voća uplatiti jedan dinar kao pomoć ugroženima od nedavnih poplava i klizišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari