Cena struje divlja širom EU 1Foto: Pixabay/Geralt

Prema Verivoks sajtu za poređenje cena, poskupljenje energenata najveće je u poslednjih deset godina.

Računi za struju širom Evrope značajno rastu, a sa njima i strah stanovnika od ulaska u zimu. Tokom čitave godine cene su konstantno bile u porastu, ali su u septembru dostigle alarmantan nivo.

Rastući računi za komunalije posledica su kombinacije više faktora. Analitičari S&P global platsa (S&P Global Platts) kao glavni uzrok rasta cena električne energije navode gas. Dodatnu nevolju izaziva pad proizvodnje prirodnog gasa u zemljama koji su njegovi najveći proizvođači u Evropskoj uniji, a to su Norveška, Velika Britanija i Holandija.

Zbog nestašice, u Evropi se cena prirodnog gasa učetvorostručila od početka godine, a čini se da se situacija pogoršava.

Zvaničnici u Italiji upozorili su da će računi za struju verovatno porasti za 40 odsto u narednom kvartalu, nakon povećanja od 9,9 odsto u poslednjem. U Nemačkoj su maloprodajne cene električne energije već porasle za 5,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cene bi mogle biti još veće jer mogu proći meseci dok se veleprodajne cene odraze u redovnim mesečnim računima. Kako bi nadoknadila nedostajuće količine struje iz gasnih elektrana i vetroparkova Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto.

Grčka vlada zbog krize planira da ponudi energetske subvencije većini domaćinstava. Razmatra se jednokratna isplata za domaćinstva sa niskim primanjima, kao i mesečna subvencija za prvih potrošenih 300 kilovatsati koje koristi 70 odsto stanovništva.

Usled novonastale krize cena struje je skočila i u Španiji za više od 30 odsto. Širom Francuske milioni potrošača pogođeni su visokim cenama električne energije. Energetsku pomoć već koristi šest miliona ljudi. U Velikoj Britaniji mnogi će dobiti veće račune za gas i struju u oktobru, pošto je nacionalni regulator za energiju odobrio povećanje cene od 12 odsto.

Zbog krize, i energetske kompanije od države traže pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari