Cena struje po kilovat-času (KWH) u Srbiji je 6,8 evrocenta, a ne 4,5 evrocenta kako tvrde zvaničnici Elektroprivrede Srbije, ocenila je juče stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović. U tekstu za sajt Enerdžiobzerver (www.energyobserver), ona je navela da analize računa za struju pokazuju da je prosečna cena kilovat-časa u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama na gotovo istom nivou, a da je prosečan mesečni račun za utrošenu električnu energiju u SAD oko 80 dolara.

Cena struje po kilovat-času (KWH) u Srbiji je 6,8 evrocenta, a ne 4,5 evrocenta kako tvrde zvaničnici Elektroprivrede Srbije, ocenila je juče stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović. U tekstu za sajt Enerdžiobzerver (www.energyobserver), ona je navela da analize računa za struju pokazuju da je prosečna cena kilovat-časa u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama na gotovo istom nivou, a da je prosečan mesečni račun za utrošenu električnu energiju u SAD oko 80 dolara. Kako je rekla, niko ne spori da je cena električne energije u Srbiji do 2000. godine bila na veoma niskom nivou, zbog čega se nemilice trošila, posebno u industriji, povećavajući neefikasnost i nekonkurentnost preduzeća. Zbog toga se, prema njenoj oceni, Srbija 2000. godine našla na čelu kolone zemalja koje su trošile najviše energije po jedinici društvenog proizvoda (GDP), ali i na čelu zemalja sa gotovo najnižom cenom električne energije.
– Sedam godina posle, imamo dobru i lošu vest. Dobra vest je da cena struje više nije depresirana, što je i te kako značajno za privredu i budući razvoj. Loša vest je da se nastavilo veoma visoko trošenje električne energije po jedinici GDP, što ne mogu izdržati ni mnogo jače ekonomije od srpske. Vreme je da se shvati da je cena električne energije samo jedan od velikog broja faktora koji opredeljuju uspešnost i ostvarenje ciljeva elektroenergetskih kompanija. Ovo je dokaz, jedan u nizu, da se u Srbiji mora dozvoliti ulazak nezavisnih proizvođača i nezavisnih distributera struje. To više nije pitanje opstanka EPS, već pitanje funkcionisanja elektroenergetskog sistema Srbije – ocenila je Zorana Mihajlović-Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari