Cene benzina i dizela ograničene još šest meseci 1Foto: Shutterstock/Manuel Milan

Cene evro dizela i benzina evro premijum BMB 95 biće ograničene još šest meseci, propisala je Vlada Srbije novom uredbom.

Vlada Srbije je, na sednici održanoj u četvrtak, usvojila novu uredbu kojom se najviše maloprodajne cene goriva administrativno utvrđuju tokom perioda od šest meseci, piše N1.

Način utvrđivanja cena ostaje isti kako i do sada, a benzinske pumpe utvrđene prosečne veleprodajne cene evro dizela i benzina evro premijum BMB 95 mogu da uvećaju za 16 dinara.

Ostaje ograničena cena i dizela za poljoprivrednike.

Tako će se dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva tokom još šest meseci prodavati i dalje po ceni od 179 dinara.

„Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad će na svojim stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evro dizel po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 100 litara po hektaru, za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine i zasejane, odnosno zasađene površine obradivog poljoprivrednog zemljišta pod odgovarajućom biljnom kulturom do količina potrebnih za obradu, a najviše do 100 hektara“, stoji u novoj uredbi, kao i u dosadašnjoj.

Ostali privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava mogu, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kako se navodi – „staviti u promet derivat evro dizel po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 100 litara po hektaru, za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine i zasejane, odnosno zasađene površine obradivog poljoprivrednog zemljišta pod odgovarajućom biljnom kulturom do količina potrebnih za obradu, a najviše do 100 hektara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari